Flydetesten: Fyld et et glas med vand og kom en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar, og skal have lidt mere tid.
Tips til foldningerne: Ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingre.
Fremgangsmåde
Surdejsstarter - klargøring
Gør din surdej klar, ved at fodre den. Tag 50 g af din in-aktive surdej (ikke taget direkte fra køl) og bland med 100 g vand og 50 g hvedemel, 50 g fuldkornsmel. Rør det sammen og hæld det i et glas, så du kan følge udviklingen af din surdej.
Kom et låg på glasset og sæt evt. en elastik dér på glasset, hvor din surdej er. Over de næste 3-6 timer, kan du følge med i udviklingen, og se hvor meget den er vokset (som på billedet, hvor man kan se den er vokset til dobbelt størrelse).
Når surdejen er hævet til dobbelt størrelse, er du klar til at lave din dej. Test evt. med flydetesten (se note*).
Æltedag
Kom vand, surdej og begge slags mel i en røreskål, og rør det hurtigt sammen med en dejkrog – blot lige så det er rørt sammen. Lad dejen stå til autolyse i 45 minutter. Når du laver autolyse får melets gluten lov at udvikle sig, inden dejen skal æltes og salten tilsættes.
Tilsæt nu salt og ælt dejen grundigt på røremaskinen i 5-7 minutter ved medium hastighed.
Kom dejen i en 3 liter condibøtte (eller anden skål) smurt med 1 spsk oilvenolie. Læg låg på og lad dejen stå ude på køkkenbordet i 1 time. Efter 1 time vendes dejen, og derefter skal den stå 1 time mere. Gentag og sæt derefter dejen på køl natten over, minimum i 12 timer.
Bagedag
Opvarm din ovn med et bagestål (hvis du har et) til 250°C varmluft. Ovnen skal være brandvarm for det bedste resultat af dine flutes. Har du ikke et bagestål, kan du lade ovnen varme op med en bageplade (uden bagepapir). Sæt gerne et ovnfast fad i bunden, hvor der kan hældes kogende vand i, når flutene sættes i ovnen.
Kom dejen ud på meldrysset bord, og del dejen i 3 lige store stykker. Form flutes med dine hænder og læg dem hen på bagepapir, og snit med en skarp kniv eller barberblad langs brødet på skrå, på hver overflade.
Flyt bagepapiret med flutes over på det varme bagestål eller bageplade, og hæld 2 dl kogende vand i det ovnfaste fad, som du har placeret i ovnens bund. Vigtigt at du lukker med det samme, så dampen forbliver i ovnen.
Bag flutene i 10-15 min. Lad dem køle af på en rist.