Den bedste opskrift på klassisk brun sovs/brun sauce lavet med stegesky/fond. Brug den brune sovs til frikadeller, flæskesteg mv.
4,50 fra 2 stemmer
Servings: 4Personer
Forberedelse5 minuttermin
Tilberedelse5 minuttermin
I alt10 minuttermin
Ingredients
75gsmør
75ghvedemel
7,5dlstegesky(fra and, gås eller flæskesteg: Se noter)
salt og friskkværnet peber
3dråberbrun kulør
Noter
Stegesky: Når skyen er sigtet, skal den have lov at sætte sig i 15-20 minutter, hvorefter den vil dele sig i hhv. fedt og væske - brug evt. et klart glas, så du kan se fordelingen. Her vil fedtet stige til toppen og det fjernes forsigtigt med en ske. Gem endelig fedtet, da det er lækkert at stege fx rødkål.
Fremgangsmåde
Tilsæt smør i en tykbundet gryde.
Varm gryden op og lad smørret bruse af.
Tilsæt mel og pisk godt med et piskeris.
Tilsæt gradvist din fond mens du pisker, ved middel varme til du har en sauce efter ønsket konsistens - måske der skal mere/mindre fond eller stegesky til.
Lad saucen stå og småsimre ved lavt blus under omrøring i 10-15 minutter, så du fjerner smagen af mel.
Smag til med salt, peber og et par dråber kulør.
Justér til med fx mælk eller fløde for konsistens, hvis den er blevet for tyk eller du blot foretrækker smagen af fløde.