Håndværker rundstykke med surdej
Udskriv
5 fra 4 stemmer

HÅNDVÆRKER RUNDSTYKKE

Ret: Bagværk, Morgenmad

Ingredienser

Sådan gør du

Dag 1

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine. 
  • Rør surdejen ud i vandet og tilsæt alt mel. 
  • Rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Jeg gjorde det omkring 5-7 minutter. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile 30 minutter. 
  • Herefter tilsættes salt og ælt i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej.
  • Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger en firkantet - lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten - gentag 4 gange, gerne én gang i timen. En video på foldning kan du se længere nede i indlægget.
  • Efter 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10-12 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage, dette gjorde jeg kun 3 gange. Dette er dog ikke et must!

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage.
  • Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. 
  • Drys med blå birkes.
  • Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.

Video

Noter