Nemme manitoba boller bagt med surdej. Her får du en nem og god opskrift, hvor du ikke skal bruge røremaskine. Du skal kun bruge en skål/bøtte, dine bare hænder, mel, vand, surdej og salt. Du kan under opskriften se en video, hvordan jeg folder og ælter dejen.
Flydetesten: Fyld et et glas med vand og kom en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar, og skal have lidt mere tid.
Tips til foldningerne: Ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingre.
Tips til at hakke boller: dyp dejskraber let i vand - så klistre den ikke lige så meget til dejen når du hakker bollen ud. Den skal dyppes mellem hver bolle.
Fremgangsmåde
Surdejsstarter - klargøring
Gør din surdej klar, ved at fodre den. Tag 50 g af din in-aktive surdej (ikke taget direkte fra køl) og bland med 50 g vand og 50 g hvedemel. Rør det sammen og hæld det i et glas, så du kan følge udviklingen af din surdej.
Kom et låg på glasset og sæt evt. en elastik dér på glasset, hvor din surdej er. Over de næste 3-6 timer, kan du følge med i udviklingen, og se hvor meget den er vokset (som på billedet, hvor man kan se den er vokset til dobbelt størrelse).
Når surdejen er hævet til dobbelt størrelse, er du klar til at lave din dej. Test evt. med flydetesten (se note*).
Æltedag
Bland i en stor skål manitoba hvedemel, grahamamel og og vand. Rør det sammen til en grødet masse. Lad den stå 1 time til autolyse.
Tilføj den surdej som du har gjort klar til bagning. Klem surdejen godt ind i dejen med våde fingre. Lav første foldning** En foldning = Dejen folden ind til midten, hele vejen rundt - så i alt fire gange. Se video under opskriften, hvordan det gøres.
Lad dejen stå og hvile i 30 minutter på køkkenbordet. Kom låg på.
Tilsæt salt og kram det godt ind i dejen. Lav endnu en foldning.
Efter 30 minutter gentages foldningen yderligere 2 gange i løbet af den første time. Derefter foldes dejen 2 gange mere med 1 times interval. Efter fjerde og sidste foldning lader du dejen stå i 30 minutter, før den sættes i køleskabet natten over.
Bagedag
Opvarm din ovn med et bagestål (hvis du har et) til 250°C. Ovnen skal være brandvarm for det bedste resultat af bollerne.
Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord, og hak dejen til 10-12 boller. Placer dem på et stykke bagepapir. Før bollerne over i ovnen på bagestålet eller bagepladen.
Bag bollerne i 12 minutter ved 250°, hvorefter temperaturen sænkes til 200°C i de sidste 5 minutter af bagetiden.