Skræl to af appelsinerne, fx med en kartoffelskræller, og prøv så vidt muligt ikke at få det hvide med. Skær appelsinskrællerne i strimler og kom dem i en gryde med vandet. Riv ingefær fint og tilsæt. OBS! Kan udelades.
Kog appelsinskrællerne op i 20 minutter.
Alle fem appelsiner (inkl de to med fjernet skræl fra før) skrælles fuldstændig, så der kun er appelsinkødet tilbage. Alt skræl og det hvide skal altså fjernes.
Skær appelsinkødet i grove tern og tilsæt det til gryden sammen med udskrabet vaniljekorn fra en vaniljestang. Tilføj også vaniljestangen. Lad det simre ved lav varme i 20 minutter.
Tilsæt sukker og lad det forsat simre 30 minutter, til du får en fast konsistens. Smag til med citronsaft og lidt ekstra sukker, hvis det er for bittert.
Tilsæt evt. 1 tsk melatin under omrøring, sålede din marmelade tykner mere.
Kom marmeladen på et skoldet glas og opbevar på køl. Kan holde sig 2-3 uger på køl, uåbnet.