Sunde fastelavnsboller med chokolade, creme og marcipan
Udskriv
5 fra 2 stemmer

CHOKOLADE FASTELAVNSBOLLER

Forb. tid1 t 45 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid2 t
Ret: Bagværk
Antal: 10 Stk

Ingredienser

Dej til bollerne

  • 1,5 dl mælk, lun
  • 25 g gær
  • 3 spsk honning eller kokossukker
  • 1,5 dl hvedemel
  • 3 dl fuldkornsmel fx spelt eller ølandshvedemel
  • 2 stk æg , et til pensling
  • 1 spsk smør

Sukkerfri creme

  • 2 dl mælk
  • 2 stk æggeblommer
  • 1 spsk maizena
  • 2 spsk dadelpuré (opskrift nedenfor) eller rørsukker

Dadelpuré

Fyld

  • 100 g mørk chokolade

Pynt

  • 50 g mørk chokolade
  • 2 spsk pistacienødder, hakket

Sådan gør du

Fastelavnsboller

  • Opløs gæren i den lune mælk. Pisk æg, olie og honning i.
  • Tilsæt resterende ingredienser og ælt dejen til den er glat.
  • Sæt den til at hæve 1 time, et lunt sted med et klæde over.

Dadelpuré

  • Start med at lave din dadelpuré: dadler blendes med vandet, til de er helt purérede. Du kan også bruge andet sødme som fx honning, kokossukker. Men prøv dadelpuré, da det fungere godt i cremen.

Sukkerfri creme

  • Cremen laves ved at blande alle ingredienser sammen i en lille kasserolle (+ sukker, hvis du vælger det).
  • Varm ingredienserne langsomt op, mens du pisker - her skal det begynde at tykne og danne en creme.
  • Tilsæt her dadelpuré og pisk lidt ekstra. Når det er helt tykt, tages det af varmen.

Sådan samles fastelavnsbollerne

  • Tag din hævede dej og rul den aflang - del dejen i 10 stykker.
  • Rul hver et dejstykke ud til et kvadrat på et mel drysset bord.
  • I midten lægges en spsk. creme og 10 g mørk chokolade.
  • Form siderne ind over hinanden - først den ene ende, også den anden.
  • Saml dem på midten og tryk dem sammen (se fremgangsmåde på billedet nedenfor).
  • Saml dem til sidst på midten med de to andre ender, og læg dem på en beklædt bageplade med den foldede side nedad.
  • Lad dem efterhæve i 30 minutter.
  • Pensl bollerne med et æg og bag dem i en forvarmet ovn, ved 180 grader i 12-15 minutter til de er lettere gyldne.
  • Lad dem afkøle, før du kommer smeltede chokolade (laves over vandbad) på.
  • Smør det på bollerne og drys med hakkede pistacienødder.
  • Velbekomme.