Havtornmarmelade med appelsin og vanilje er perfekt på en lun bolle, chiagrød, havregrød eller vafler. Du kan ertstatte appelsiner med fx æbler eller annanas.
Hvis du vil undgå de små kerner, skal du koge dem med lidt vand i en gryde først, bare lige så bunden er dækket.
Kog dem møre og mos dem med en ske. Sigt havtornene over i en skål, hvor kerner og skind ikke kommer med.
Havtornsaften skal du tilsætte sammen med appelsinerne, sukker, vand og vaniljepulver.
Fremgangsmåde
Ønsker du en havtornmarmelade uden kerner, læs da opskriftsnoter først.
Riv skallen fra én økologisk appelsin - evt. med et microplane eller rivejern. Det er ikke så afgørende om det er groft eller fint. Det er en præference.
Skær appelsinskællen fra, så du kun har kødet tilbage. Riv også skallen fra én af appelsinerne .Sørg for, at der ikke sidder noget af det hvide tilbage - det giver en bitter smag.
Skær frugtkødet i tern og fjern eventuelle kerner.
Kom havtorn, appelsin, sukker, vaniljepulver og vand i en gryde. Smag til med mere sukker og evt. citron, hvis det er for sødt.
Lad det simre i 10-12 minutter og tilsæt melatin. Kog op under omrøring i et par minutter. Tjek at marmeladen har en fast konsistens, ved at tage lidt på en ske. Sidder det tynd tilsættes en smule mere melatin - er den for tyk, tilsæt lidt mere vand.