Nemme koldhævede boller
Udskriv
4.8 fra 5 stemmer

KOLDHÆVEDE BOLLER

Forb. tid10 min
Tilb. tid20 min
Hævetid12 t
Samlet tid30 min
Ret: Bagværk, Morgenmad
Antal: 10 Boller

Ingredienser

  • 5 dl vand, koldt
  • 15 g gær
  • 1 spsk olivenolie*
  • 1 tsk salt
  • 250 g fuldkornshvedemel, jeg brugte spelt
  • 300 g hvedemel
  • 1 dl havregryn
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gær, salt og olie i vandet I en skål. Tilsæt havregryn og det grove mel og rør godt rundt. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen - måske du skal bruge lidt mere. Dejen skal være til den lidt klistret side, uden den er helt våd. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis den er for flydende.
  • Læg et klæde over skålen, og stil dejen til hævning, på køl. Lad dejen hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden – mindre kan også gøre det, f.eks. 8 timer.
  • Næste morgen, tages dejen ud af køleskabet inden brug. Tænd ovnen på 200 graders varmluft. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  • Drys bordpladen med mel og vend dejen ud herpå. Skær med en spatel eller kniv dejen i 10 stykker og form dem let. Placér bollerne på bagepladen.
  • Pisk et æg i en skål og pensl bollerne forsigtigt. Top med lidt havregryn.
  • Bages ved 200 graders varmluft i ca. 15-20 minutter til bollerne er lettere gyldne. Vigtigt, at ovnene er varm, inden bollerne sættes ind.