Lækker cremet solbæris som er lavet på en base af fløde og sødmælk, som er vendt med solbærkompot som du også får opskriften på. Du kan også bruge marmelade, men der skal en del til.
Rens solbær og kom dem i en gryde med sukker og vanilje. Der skal ikke tilsættes vand til gryden.
Lad det simre i 45 minutter til 1 time, på lavt blus, til du har en reduceret og meget mørk solbærkompot. Rør undervejs. Smag til med citronsaft og evt. mere sukker, hvis dine solbær er syrlige.
Hæld den på glas og lad den køle fuldstændig ned. Når den er afkølet vil den sætte sig fuldstændig.
Vaniljeis
Flæk vaniljetangen og skrab vaniljekornen fri. Bland med lidt af sukkeret, så du laver din egen vaniljesukker. Gem den tomme stang, der er stadig masser af god vanilje heri.
Kog sødmælk, fløde og den tomme vaniljestang op til lige under kogepunktet, som er lige under 100°C.
Pisk æggeblommerne med hjemmelavet vaniljesukker til en luftig æggesnaps.
Hæld forsigtigt den varme mælke-fløde-blanding i æggesnapsen under kraftig piskning. Dette er nu din ismasse.
Hæld ismassen tilbage i gryden og varm den op til ca. 82°C, ved lav varme - det må ikke brænde på. Rør allerhelst i det hele tiden. Køl ismassen helt ned i køleskabet, efter den har ramt de 82°C.
Tip! Du kan sagtens lave din ismasse dagen før, så du blot skal køre isen på maskine.
Når din ismassen er helt kold, er den klar til at blive kørt på ismaskinen. Når massen er kørt længe nok og du har en tyk softice tilsættes solbærkompotten lidt ad gangen - tilsæt i alt 5 spiseskeer og gem en spiseske til senere. OBS! Vælger du at bruge en solbærmarmelade, skal du bruge ca. 5-6 spiseskeer, svarende nærmere til et glas.
Fordel isen i en lille form, ca. 1-1,5 L – på toppen kommer du det sidste solbærkompot på og kører det rundt i overfladen. Drys med grofthakket mørk chokolade.
Kom isen på frys i minimum et par timer - gerne til næste dag.