Skift 100 g hvedemel ud med 75 g fuldkornsspeltmel eller grahamsmel for en grovere version.
Hvederne kan fryses.
Fremgangsmåde
Lun mælken, lillefingervarm, i en lille kaserolle/gryde. Hæld mælken over i en skål og opløs gæren heri.
Tilsæt stuetempereret smør, sukker, æg, kardemomme og salt. Pisk det godt sammen.
Tilsæt mel og ælt til dejen er jævn og ensartet - tager omkring 8-10 minutter på røremaskinen. Hold evt. lidt tilbage med melet.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Vil du lave koldhævede hveder, så skal de stå 8-10 timer i køleksabet - fx natten over.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt dejen godt igennem.
Del dejen i 12 lige store stykker og og form 12 boller. Smør en form med lidt smør og sæt bollerne ved siden tæt på hinanden, dog med lidt mellemrum så de har plads til at kunne hæve. Du kan også sætte dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom et viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 time, et lunt sted.
Tænd ovnen på 180° varmluft. Pensl hvederne med lidt vand eller et sammenpiske æg (for glans), og sæt dem ind i midten af ovnen. Giv dem 15 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis de bliver for mørke - de skal blive gyldne, men stadig gennembagte.
Lad hvederne afkøle på en bagerist eller spis dem lune med koldt smør, ost, marmelade eller andet.