Håndværker rundstykke med surdej. Idéen med de blå birkes var at efterligne lidt håndværkeren - I ved det klassisk hvide rundstykke. Find opskrift her.
*autolyseTIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden - det giver damp.
Fremgangsmåde
Dag 1
OBS! Jeg bruger en røremaskine.
Rør surdejen ud i vandet og tilsæt alt mel.
Rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Jeg gjorde det omkring 5-7 minutter. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile 30 minutter.
Herefter tilsættes salt og ælt i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej.
Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger en firkantet - lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten - gentag 4 gange, gerne én gang i timen. En video på foldning kan du se længere nede i indlægget.
Efter 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10-12 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage, dette gjorde jeg kun 3 gange. Dette er dog ikke et must!
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage.
Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.
Sæt dit bagestål ind, hvis du har et. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares.
Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
Drys med blå birkes.
Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.