* Tip! Hvis du ønsker en endnu mere elastisk dej der er nemmere at arbejde med, kan du lave en autolyse. Dette gøres ved at røre vand og mel sammen, lade det stå i 1 time. Rør gær sammen med 1 spsk vand og tilsæt herefter. Fortsæt som beskrevet ovenfor.Mel: Prøv Blå Caputo! Jeg kan virkelig anbefale at bruge denne blå Caputo mel*, som er kvalitetshvedemel direkte fra Napoli, fra Italien 🇮🇹 Det giver de skønenste pizzaer, fordi melet har mange proteiner (13 %), som gør, at gluten bliver elastisk og strækbart. Det gør dejen enormt god at arbejde med, og det siges at det er med til at italienerne kan svinge deres pizzadej på fingrene, uden der går hul i ;-) PRØV DEN! 🍕
Fremgangsmåde
Klassisk pizzadej på få timer!
Kom vand, ca. 22 grader, i en røreskål og rør gæren ud i vandet. Tilsæt melet, og ælt dejen i 8 minutter på medium hastighed. I det sidste minut skrues der op i hastighed, og i de sidste 20 sekunder tilsættes salten. * Læs noter for mere smidig dej!
Vend dejen ud på et bord og del den i to. Form hver dej til en kugle, drys mel på toppen og dæk til med et klæde.
Lad dejene hæve ved stuetemperatur i ca. 1-2 timer, afhængig af temperaturen i lokalet.
Koldhævet pizzadej
Kom koldt vand i en røreskål og rør gæren ud i vandet. Tilsæt melet, og ælt dejen i 8 minutter på medium hastighed. I det sidste minut skrues der op i hastighed, og i de sidste 20 sekunder tilsættes salten. * Læs noter for mere smidig dej!
Kom dejen i en plastikbøtte, fx en condibøtte*, og sæt den på køl til dagen efter. Lad dejen hæve minimum 12 timer, gerne 24 timer.
Ca. 1 time før pizzaen skal laves, hældes dejen ud på et bord, deles i to og hver dej formes til en kugle. Drys mel på toppen og tildæk med et klæde.
Hjemmelavet pizza med valgfrit fyld
Form hver kugle til en rund pizza med hænderne, på et meldrysset bord. Ca. 25 cm i diameter. Det er vigtigt, at du ikke bruger en kagerulle, da det slår luftboblerne i stykker. I videoen nedenfor kan du se hvordan du skal arbejde med dejen, fra midten og ud mod kanten. På den måde slår du ikke luften ud af dejens kanter, men bevare den. Det giver en lækker skorpe, der tilmed er luftig!Kom nu ønsket fyld på. Tip: Denne pizzasauce er super god som base!
I almindelig ovn
Tænd ovnen på varmluft på det højeste antal grader, som ovnen kan trække og lad den blive rygende varm - tager ca. 30-45 minutter. Lad en bradepande blive i ovnen, så den også bliver brandvarm.
Kom pizzaen på et stykke bagepapir og kom den så på den helt varme bradepanden og bag den indtil den er færdig, mellem 5-10 minutter på ovnens højeste varme. Minutterne afhænger af din ovns fordeling af varme og hvor meget den kan gå op i grader, så hold øje med din pizza!
I almindelig ovn med bagestål
Tænd ovnen på varmluft på det højeste antal grader, som ovnen kan trække og kom bagestålet heri - jeg bruger dette*. Lad bagestålet varme fuldstændig op, det tager ca. 30-45 minutter.
Kom pizzaen på bagestålet og bag til pizzaen er færdig, mellem 5-10 minutter på ovnens højeste varme.. Minutterne afhænger af din ovns fordeling af varme og hvor meget den kan gå op i grader, så hold øje med din pizza!
I pizzaovn
Hvis man har en lille pizzaovn på fx gas er dette den absolut bedste løsning! Disse kan som regel komme højere op i grader og det gør at man får en bedre afbagning end i en almindelig ovn - lidt ligesom hos dit lokale pizzaria ;-)
Tænd pizzaovnen og lad den opvarme i ca. 20-30 minutter. Kom pizzaen i ovnen og bag den i 2-3 minutter. Du kender din pizzaovn bedst!