Kompot: Gem det overskydende og kom det tilbage i gryden. Kog det hurtigt op et par minutter. Lad det herefter småsimre i 10-15 minutter. Smag til med en god mængde sukker og lidt citronsaft og evt. krydderier.
Smag: Hvis du ønsker at lave din sirup endnu mere efterårspræget kan du koge den med kanelstænger eller kardemommekapsler i stedet for vanilje.
Fremgangsmåde
Skyl blommerne grundigt. Kom blommerne i en stor gryde og hæld vand på, så det kun lige dækker blommerne. Mængde af vand, afhænger af væsken fra blommerne. 1 kg Reinceclaude blommer = ca. 4 dl vand. 1,5 kg Victoria blommer = ca. 7 dl vand.
Kog blommerne i ca. 3-5 minutter, til blommehinden løsner sig.
Hæld blommerne i et dørslag med en skål under til blommesaften - gem saften. Pil skrællen af blommerne, kasser den, og mos stenen ud.
Sigt blommerne gennem en fin si eller klæde, så du har en blommesaft tilbage. Sigt også den væde du gemte fra tidligere i dørslaget med.Kom saften i en ren gryde, lad det koge op og skum urenheder af, hvis de opstår. Sigt det endnu engang.
TIP: Gem blommerne, dem kan du koge op med lidt sukker og bruge på fx morgenmaden (læse noter).
Skrab kornene fra af vaniljestangen, bland med lidt af sukkeret. Afhængig af hvor meget blommesaft du får ud af dine blommer, skal du regne med 0,5 dl sukker pr. 1 dl saft.
Kom saft, sukker og vanilje i gryden. Lad det hele småsimre i 30-35 minutter til sukker er opløst og du har en let tyktflydende sirup.OBS! Siruppen skal være mere flydende end fast, da den sætter sig og bliver mere tyk når den er afkølet.