Hæld sødmælk i din beholder og kom kefirgryn i. Luk beholderen.
Stil beholder ved stuetemperatur på køkkenbordet og lad den syrne i 12-48 timer - desto længere tid den står med kefirgryn i, desto mere syrner den og bliver syrlig og boblende. Dette er en smagssag hvad man foretrækker.
Efter 12-48 timer
Med en si, sigtes mælkeblandingen over i en ren skål. Brug gerne en (træ)ske til at få alt væden ud af grynene gennem sien. Når du har siet færdigt, har du sidst kun dine kefirgryn tilbage - gem dem i et lille glas eller kom dem tilbage i samme beholder fra før, og starte forfra med en ny liter mælk (læs punkt 1).
Nu har du hjemmelavet kefir, som du kan hælde på flaske og stille på køl. Drikken holder sig to-tre dage.
SPØRGSMÅL OG SVAR
1) SKYL IKKE DINE GRYN
Skyld endelig ikke svampene for ofte - heller ej din beholder. De små gryn trives nemlig bedst, i deres egne oprindelige omgivelser.
Derudover kan de slimende tråde tage skade af det, hvilket er dem man gerne vil beholde. Vi skal helst bevare de gode egenskaber, som er godt for tarmen.
2) MIN KEFIR SKILLER VÆSKE?
Under processen: Det kan sagtens ske, at hvis kefiren gæres for hurtigt, vil mælken skille sig meget hurtigt. Hold dig derfor helst til opskriften med 2 spsk. kefirgryn. Begynder den at skille under processen, så kan du blot ryste det.
I køleskab: Det samme når du er færdig med at brygge og har den på køl - her kan den så skille.
3) JEG VIL HOLDE PAUSE?
Du kan sagtens holde en lille pause. Dette gør du ved at komme dine kefirgryn i en lille beholder, overhældt med mælk - bare lige så det dækker. Giv den lidt nyt mælk hver 2. dag og skift mælk jævnligt (jeg gør det hver 4. eller 5. dag).