Hjemmelavet frisk pasta er slet ikke så svært at lave. Tværtimod. Det er faktisk super nemt og kræver hverken mange ingredienser eller køkkenredskaber.
For at du kommer godt i gang med at lave pasta, synes jeg du skal starte med at se videoen nedenunder beskrivelse. I videoen viser jeg nemlig hvordan jeg laver pastadejen, men også hvordan den skal køres på maskine.
Sådan laves pastadejen
Jeg ælter altid min pastadej i hånden, da jeg synes det giver en god fornemmelse for hvordan dejen bliver; struktur og smidighed.
Kom hvedemelet på et bord og lav en fordybning i midten hvor æggene kan være. Slå æggene ud i fordybningen og tilsæt også salt.
Begynd med den ene hånd at røre æggene sammen med melet, så det langsomt bliver inkorporeret med hinanden.
Når æggene og melet er samlet en smule, kan man begynde at bruge begge hænder til at ælte. Ælt godt igennem, til en god gennemarbejdet dej. Man skal være tålmodig, da dejen ikke vil samle sig lige med det samme, det tager ca. 8-10 minutter at ælte den med god håndkraft. Dette step kan godt være lidt hårdt for armene, men hold ud - det er dét værd!
Når dejen er samlet og virker smidig, men stadig lidt sej, kommes den i et stykke film eller en pose. Nu skal den hvile i ca. 1 time, gerne 1 time og 30 minutter.
Hjemmelavet pasta på maskine
Skær pastadejen i kvarte, så du har fire lige store stykker. Lav et stykke pastadej ad gangen, og pak de øvrige ind i film igen så de ikke tørre ud. Tip: Hvis du ikke ønsker at lave alle fire stykker i dag, kan du enten fryse de resterende ned eller komme på køl et 2-3 dage i film eller en plastikpose. Der er til ca. 1-2 personer pr. kvarte pastadej.
Kom lidt mel ud på bordet og rul det første stykke pastadej ud med en kagerulle så den passer med bredden på din pastamaskine og til stykket er så fladt, at du kan køre det igennem din pastamaskine.
Indstil din pastamaskine på bredeste niveau (min pastamaskine fra Imperia har i alt 6 tykkelser/niveauer, og jeg starter på nr. 6 (den bredeste afstand). Kør nu dit udrullet stykke pastadej igennem i alt 3 gange.
Indstil nu maskinen til niveau 5. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 5.
Indstil maskinen til niveau 4. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 4.
Sæt pastamaskinen tilbage på niveau 6 igen. Tip til brug af maskinen: Hvis du oplever din pastadej klæber sammen, kan du tilføre lidt mel på pladen inden den køres igennem. Jeg gør det meget sjældent, da det gør pastadejen mere tør, men det kan være nødvendigt.
Tag dit lange stykke pasta og fold først den højre side ind mod midten og derefter den venstre hen over igen (se video), således du står tilbage med en lille firkant pasta igen som da du startede. Rul stykket en smule mere fladt med kagerullen så det passer ned i pastamaskinens tykkelse 6.
Vend nu pasta stykket på modsatte led, når det skal igennem tykkelse fem - grunden til dette er, at du får en mere elastisk og gennemarbejde pasta.
Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 6. Indstil nu maskinen til niveau 5. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 5. Indstil nu maskinen til niveau 4. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 4. Indstil nu maskinen til niveau 3. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 3.Indstil nu maskinen til niveau 2. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 2Du kan godt udelade niveau 2, men jeg foretrækker at den køres igennem på niveau 2 når det er til kogt pasta. Hvis du er glad for tynd pasta, kan du køre den på niveau 1 - så skal du blot også koge den lidt mindre. Nu har du dine pastaplader, som du herfra kan skære til og bruge til fx hjemmelavet lasagne, cannelloni, ravioli, pappardelle mv.
Hjemmelavet spaghetti og fettuccine på pastamaskinen
Til en Imperia pastamaskine følger en pastavalse med, og med den kan du lave spaghetti og fettuccine.
Sæt valsen på og kør din pastaplade igennem (se i videoen hvordan). Den færdiglavede pasta vendes med lidt durummel eller Tipo 00, så den ikke klumper sammen. Du kan også hænge pastaen op - det vigtigste er bare, at pastaen ikke er for tæt.
Hjemmelavet pasta i hånden
Laver du pastaen i hånden, drysses bordet med mel og med en kagerulle kan du rulle din dej til ønskede tykkelse. TIP: Jo tyndere dej, desto bedre konsistens. Nærmest så den er gennemsigtig.
Del dejen i 4 lige store stykker.
Drys lidt mel på bordet og rul ét stykke dej.
Drys også godt med mel ovenpå dejen, når den er rullet ud. Alt efter hvad du ønsker at lave: pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini eller ravioli bruger du blot en skarp kniv til at skære med.
Når du har skåret din pasta til, lægges de på meldryssede flader (bord, hviskestykke eller lign.) indtil den skal bruges/koges. Vigtig, så det ikke sammenklumper.
Sådan koger du
Bring en stor gryde med vand i kog. Kom en god håndfuld salt i.
Tilsæt pasta når vandet koger og kog pastaen al dente, mellem 2-3 minutter afhængig af tykkelse. Ikke mere!