Her får du en anderledes juleis - nemlig en IS-alamande! Har du smagt risalamande-is før? Nej, vel? Så må du altså prøve opskriften - den er perfekt som alternativ til den traditionelle juledessert.
Kom grødris og 100 ml sødmælk i en lille gryde. Lad det smårime under låg et par minutter.
Tilsæt den resterende sødmælk samt salt, og kog grøden ind til en risengrød ved svag varme. Rør gerne undervejs, så grøden ikke brænder på. Lad grøden afkøle en smule, mens du forberede ismassen.
Ismassen
Flæk vaniljetangen, skrab kornene fri og bland dem med lidt af sukkeret. Gem den tomme vaniljestang.
Kom fløde, sødmælk og den tomme vaniljestang i en gryde og kog det til lige under kogepunktet, lige under 100°C. Brug et termometer til at tjekke. Tag herefter af varmen og fjern vaniljestangen.
Pisk æggeblommerne med vanilje, sukker og vaniljesukker, til du har en luftig æggesnaps.
Hæld langsomt den varme blanding i æggesnapsen mens du pisker kraftig.
Hæld ismassen tilbage i gryden og varm den op til ca. 82-83°C, ved lav varme. Det er vigtigt at du ikke koger det op, så det begynder at tykne - rør derfor rundt i massen, gerne hele tiden så du har kontrol over temperaturen.
Kom nu ismassen i en blender med din risengrød og blend det kraftigt, til alle risengrødsklumperne er væk. Si ismassen gemmen en si, så du er sikker på der ikke er nogen klumper.
Kom ismassen på køl i et par timer, til den er kold. Når din ismassen er kølet helt af, er den klar til at blive kørt på ismaskinen.
Kør nu ismassen på din ismaskine.
Fordel isen i en lille rugbrødsform, eller en aflang kageform på ca. 1-1,5 L.
Stil isalamanden i fryseren i minimum et par timer til den har sat sig. Kan nydes efter 3-4 timer.
Servér isen med ristede mandelsplitter og kirsebærsauce.