Her får du den bedste opskrift på surdejspizza med sprød bund. Pizza med surdej smager nemlig skønt, meget bedre og er nemt at lave! Her får du en nem opskrift. Læs gerne opskriftsnoterne, inden du går igang.
Mel: Prøv at anvende Blå Caputo mel, der er kvalitetshvedemel fra Napoli, i Italien 🇮🇹 Melet bidrager til de lækreste pizzaer, da melet har et højt proteinindhold på 13 %, hvilket gør, at gluten bliver elastisk og mere strækbar. Dejen bliver enormt god at arbejde med. PRØV DEN! 🍕Bruger du denne mel, så ælt gerne i 10 minutter, i stedet for 8 minutter. Inden bagning: At bage med surdej kan være en svær størrelse, da den surdej man kommer i sin pizzadej kan variere meget - enten kan den være meget bagestærk, eller mindre. Temperaturen i rummet, hvor den står og hæver spiller også en rolle. Derfor er de tider jeg har angivet kun vejledende. Det vil sige, at man altid selv mærke efter hvordan sin dej føles.
Hvis dejen virker kold og kompakt skal den stå lidt længere, inden du begynder at forme til en pizzabunde.
Virker dejen til gengæld luftigt og levende (fx når du prikker til den og den "bouncer"), så er de klar til at blive formet.
Fremgangsmåde
Lav først en autolyse: Kom mel, vand (22 grader) samt surdej i røreskål og rør det sammen til alle klumper er væk. Kom et fugtigt klæde over skålen, og lad det stå i ca. 60 minutter.
Ælt nu dejen i 8 minutter ved medium hastighed. I det sidste minut skrues der lidt op i hastighed, og i de sidste 20 sekunder tilsættes alt salten.
Kom dejen i platikbøtte (jeg bruger denne*) og sæt den på køl til dagen efter, eller minimum 18 timer.
Tag dejen ud ca. 1-2 timer før pizzaen skal bages. Hæld dejen ud på bordet, hvorefter dejen deles i to. Spænd disse op til to kugler med en spatel. Drys mel på toppen og tildæk med et klæde. Læs noter inden du begynder at forme pizzaerne.
Tænd ovnen på varmluft på det højeste antal grader, som ovnen kan trække og kom gerne et bagestål i ovnen hvis du har et - jeg bruger dette*. Lad bagestålet varme op med ovnen, og lad det varme fuldstændig op, det tager ca. 30-45 minutter.
Form hver pizzadej til en rund pizza med hænderne (se videoen herunder, hvor jeg viser hvordan den formes). Vigtig du bruger hænderne, og gør som vist i videoen hvor du arbejder indefra og ud, således du ikke slår luften ud af kanten, og bevare den. Det giver nemlig den lækre skorpe, der er luftig!
Fyld
Kom pizzabunden på bagestålet, kom dit favoritfyld på - du kan lade dig inspirere af mit.
Kom pizzaerne i ovnen og bag dem, mellem 5-10 minutter på ovnens højeste varme til den er færdig. Du kan også bage pizzaerne i en pizzaovn, hvis du har - du kender din ovn bedst, så gør det du plejer. Minutterne afhænger af din ovns fordeling af varme samt hvor meget den kan gå op til i graderne, så hold øje med din pizza!