
Så er jeg igen klar med et nyt indlæg i min nyeste føljeton her på bloggen: ‘Tøm køleskabet hos‘… Med disse indlæg kan du cirka en gang om måneden møde en gæst, som jeg inviterer ind på bloggen til et lille interview. Her stiller jeg en række spørgsmål, omhandlende madspild samt hvilken rolle det har i deres hverdag. Jeg vil nemlig så gerne være med til at sætte fokus på at minimere madspild og så synes jeg, at det er spændende at læse omkring andres historier/erfatinger, indkøbsvaner og tanker om mad. Forhåbentlig I også bliver inspirerede 🙂
I sidste, men første indlæg, inviterede jeg min kæreste ind, som jeg har startet et lille uformelt spisested sammen med. I dagens indlæg har jeg lokket Stinna, der blogger på selvsamme navn, til at svare på nogle spørgsmål. Jeg har spurgt Stinna fordi, jeg har observeret, gennem sin Instagram, at hun er enormt god til at lade sig inspirere ud fra, hvad hun lige har ved hænderne. Det synes jeg vi skulle blive lidt klogere på.
Tøm køleskabet hos: Stinna Marker
Jeg har faktisk aldrig mødt Stinna, sådan in real life, men jeg har fulgt med på hendes blog gennem mange år. Dog glæder jeg mig til den dag, hvor vi skal drikke en kaffe i Århus, København eller hvor det nu må blive.
Stinna er uddannet sygeplejerske og driver en vegetarisk madblog, hvor hun deler ud af simple og overskuelige hverdagsopskrifter alle kan være med på. Hendes mad er farverig, og så ved jeg, at hun går op i at reducere raffineret sukker i hendes bagværk. Stinna går – ligesom jeg selv – meget op i økologi, og jeg elsker at følge med i hendes små planteprojekter – både ude og inde. Læs med nedenfor, hvor du kan komme lidt tættere på Stinna. Jeg har selv glædet mig til at læse hendes svar.
Hvilke tanker gør du dig omkring madspild i hverdagen? Er det noget du tænker lidt/meget over?
Det er noget vi tænker en del over herhjemme. Særligt min kæreste kan slet ikke holde ud, hvis mad smides ud. Så derfor bruger vi allerhelst alt vi har i køleskabet, for at smide så lidt ud som overhovedet muligt. Men selvfølgelig ender vi også med at smide mad ud af og til, men vi forsøger virkelig at få brugt alt i køleskabet.
De fleste smider mad ud – i større eller mindre grad – hvilke fødevarer ryger oftest i skraldespanden hjemme hos dig?
Det gør gulerødder desværre. Der er altid et par gulerødder, som ender med at ligge i grøntsagsskuffen og blive glemt – og så finder jeg dem først, når de er helt bløde og kedelige. Men jeg forsøger at bruge dem i boller, gryderetter og andet. Men jeg glemmer altid nogle, som desværre bliver smidt ud.
Jeg har jo lagt mærke til på din Instagram, at du er god til at få brugt de råvarer du har liggende. Hvor mange af dine måltider opstår på dén måde – hvis du skal tage udgangspunkt i én uge?
Det gør de fleste faktisk. Med mindre der er nogle bestemte opskrifter, som jeg gerne vil udvikle til min blog. Men normalt handler vi herhjemme ikke ind til bestemte retter, men handler de råvarer vi ved at vi elsker. Det er oftest mig der laver mad og jeg synes det er lidt sjovt, at trylle et eller andet frem af de råvarer, der nu er i skabene. Så det er særligt vores hverdags aftensmad, der opstår på den måde. Til frokost spiser vi ofte rester af aftensmaden.
Planlægger du din mad og køber stort ind, eller er du en dag-til-dag-shopper?
Vi handler stort ind én gang om ugen. Så sørger vi for at kigge i skabe for at se, hvad vi lige står og mangler. Det sker da at vi så lige handler de ting ind vi har glemt, men det fungerer rigtig godt for os, at handle én gang om ugen. Vi får leveret varer – så det er dejligt nemt på denne måde. Så supplerer vi hvis der er et eller andet vi har glemt at handle, men oftest kan vi holde os til den ene gang om ugen.

Hvordan har du det med fødevarer, der er ved at løbe på dato? Køber du dem, hvis du ser dem i supermarkedet?
Det har jeg det så fint med. Jeg bruger gerne mælkeprodukter der er ved at løbe på dato eller er et par dage over, til at bage med. Som sagt bestiller vi varer online og der kan vi ikke rigtigt købe dem der er ved at løbe på dato, men ellers ville jeg ikke have noget imod det. Særligt ikke hvis jeg vidste, at jeg skulle bruge det inden for de næste par dage.
Er du ’bange’ for at bruge yoghurten der står i køleskabet hos dig, hvis datoen er skredet?
Nej slet ikke. Det bliver brugt i boller eller andet.
Hvilken ingrediens(er) har du altid derhjemme der ikke lige sådan bliver madspild overnight, men som du synes du kan pifte ethvert måltid op, når køleskabet er lidt ’kedeligt’?
Det må være karrypasta, kokosmælk og soyasauce. Asiastisk mad er én af de retter, som jeg laver med grøntsagsrester. Så steger jeg grøntsager (og gerne bønner) i karrypasta, tilsætter kokosmælk og smager til med soyasauce.
Har du en go-to ret, som du næsten altid vender tilbage til? Hvis ja, hvilken? Og vil du dele opskriften? Måske én du har fra din blog.
Vegetarisk gryderet ala onepot. Oftest laver jeg det med løg, hvidløg, de grøntsager der lige er i køleskabet (fx squash, peberfrugt, broccoli), en dåse hakkede tomater, bønner, groft pasta og så krydderier. Hvis jeg har lidt fløde, så kommer det i til sidst. Det er nemt og smager skønt – det er virkelig en hverdagsklassiker herhjemme. Ellers min linsebolognese – i den kan de fleste restegrøntsager bruges.

Nu hvor du har en madblog, og laver opskrifter andre er så heldig at få glæde af, har du så ofte meget mad tilovers efterfølgende? Det kunne måske være sjovt for andre at få et indblik i hvordan det fungerer hos dig.
Det har jeg faktisk ikke. Jeg udvikler oftest ikke en masse opskrifter på én dag, men mere et par stykker. Det meste spiser min kæreste og jeg, men ellers inviterer jeg en flok veninder forbi til at spise rester – og for at testsmage. Så jeg tror aldrig at jeg har oplevet, at der var mad tilovers jeg ikke kunne komme af med. Tværtimod!
Afslutningsvis: Vil du nævne dine 3 bedste tiltag, som læserne og jeg kan bruge i hverdagen, for at mindske madspild, i dag, i morgen og for fremtiden?
1) I mange opskrifter kan en del ingredienser sagtens skiftes ud med det, du lige har i køleskabet. Dette gælder særligt med grøntsager.
2) Sørg for at have nogle basisingredienser i dine køkkenskabe, som du altid kan bruge til at lave et måltid ud af de sidste rester.
3) Oftest er søndag herhjemme ’reste-dag’. Her får jeg tømt vores køleskab og brugt de sidste varer, inden vi mandag får nye. Det er en god måde at få tømt godt ud i køleskabet.