Annonce

Surdejsbrød med valnødder og figner

Surdejsbrød med valnødder og figner

Surdejsbrød med valnødder er et af mine yndlingsbrød, når det kommer til brød med nødder i. Det er sjældent noget som jeg sådan et brød køber ude, da jeg næsten aldrig ser det hos bageren. Altså sådan et lækkert surdejsbrød, hvor de har valgt at komme valnødder i. Men det gav blot anledning til at jeg prøvede mig af med mit eget brød med valnødder.

Jeg elsker nemlig smagen af valnødder, og i sådan et hjemmebagt brød med surdej også – det er altså guf. Virkelig guf! Derfor var jeg også fast besluttet på, at opskriften på dette surdejsbrød med valnødder skulle nedskrives, tages billeder af og deles her på domænet. Dette brød er meget inspireret af min første opskrift på surdejsbrød, som også er uden gær.

Surdejsbrød med valnødder og figner

Surdejsbrød med valnødder

4,25 fra 4 stemmer
Antal: 1 Brød
Forberedelse50 minutter
Tilberedelse5 timer
Hævetid12 timer
I alt5 timer 50 minutter

Ingredienser

Noter

TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når brødet er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det giver damp.

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Alt melet, 325 g vand (25°) og din aktive surdej røres sammen med hænderne, indtil alt melet er inkorporeret. Lad det lave en autolyse og lad det stå i 30-45 min, uden salt er tilsat.
  • Efter 45 min hældes de sidste 50 g vand, salt, hele valnødder og tørrede figner der gerne lige må halvveres. Mix det hele sammen, så du har en samlet dej.
  • Din dej skal nu stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer. I de første to timer vendes dejen hver halve time og de sidste to timer, vendes dejen én gang i timen. Dette gøres ved at hive op i dejen og folde den ind over dejens midte.
  • Når de 4 timer er gået, hældes dejen i hævekurv, beklædt med et hørklæde og drysset med rismel. Stilles i køleskabet natten over. 

Dag 2

  • Tag din dej ud fra køleskabet 1 time før.
  • Ovnen varmes op til 250 grader. Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
  • Vend nu din dej forsigtigt ud på et bageplade, beklædt med bagepapir. Giv brødet et snit med en meget skarp kniv. Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt brødet i ovnen.
  • Bag brødet ved 250° i 15-20 minutter til det er gyldent. Skru ned på 230° og bag brødet yderligere 10-15 minutter til det er gennembagt, gyldent og lyder hult når du banker på det i bunden.
  • Har du et termometer kan du bruge dette, til at tjekke at brødet er på ca. 96-98 grader i midten.
  • Stil brødet på en rist så det ikke danner kondens i bunden. 
  • Nyd med et godt lag smør.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Surdejsbrød med valnødder og figner

Opskrift på surdejsbrød med valnødder til morgenbordet

Ligeså lækkert det er med valnødder, så er figner mindst ligeså godt! Jeg mener, hvilken mund og mave vil sige nej tak til sådan en skive brød med valnødder og tørrede figner i? Altså hvis der kommer et godt lag smør på toppen?! Jeg lover, det er SÅ godt. Det knasende og bitre fra valnødderne i sammenspil med det søde fra de tørrede figner er helt vidunderligt. Minder alt i alt faktisk om sådan en god müslibolle – bare i brødversion. Men er man desuden mere glad for en version af brød med valnødder og rosiner, så kan man blot udskifte den tørrede frugt.

Brødet får en skøn sprød skorpe, dejlige lufthuller og en skøn syrlig smag fra surdejen, det søde fra figner og det bitre fra valnøddekernerne. Lyder det ikke perfekt? Og hvis du topper med smør, får du endnu en dejlig grundsmag, salt. Jeg bager brødet igen og igen, og det er helt ideelt til morgenbordet eller en brunch med kaffe, blødkogte æg, ost og friskpresset appelsinjuice.

Koldhævet brød bagt med surdej og valnødder

Brødet er som du nok havde gættet, bagt med min elskede surdej. At arbejde med surdej er ret nemt – det er blot mere tidkrævende pg nørdet. Men det er jo også netop dét, der gør det spændende! Og alligevel, så behøver du ikke engang være over dejen hele dagen lang. Jeg er selv begyndt at lege mere med tidsintervallerne, og for et par uger siden, lavede jeg et brød der kun blev vendt to gange. Jeg havde ikke tid til mere, men alligevel blev brødet super godt.

Du kan tilmed lave opskriften på mit surdejsbrød med valnødder om, så du istedet for brødet laver nogle lækre müsliboller med surdej. Det smager jo så godt, med et godt lag smør på.

Vil du have et helt plain surdejsbrød uden noget tilsat, så er det også en mulighed – opskriften på det, kan du finde lige her.

Er du på udkig efter flere opskrifter med surdej, så er disse surdejsboller uden gær meget populære og smager virkelig godt! Har en skøn krumme og dejlige lufthuller. Mine ciabattaboller med surdej er også SÅ lækre og har den perfekte krumme”

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

10 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments