Surdejsboller med blå birkes – et “håndværker rundstykke”

Surdejsboller med blå birkes – et “håndværker rundstykke”

Surdejsboller med blå birkes
Surdejsboller med blå birkes har længe stået på min to-do-liste over surdejsbagværk. Den liste er desuden efterhånden blevet lang, fordi jeg er blevet ret betaget af det her surdejsbagning igen. Så heldig som jeg er, har min kæreste en ligeså stor svaghed for det, og vi nørder derfor en del med det herhjemme for tiden. Vil du også give dig i kast, så kan du følge min guide til surdej lige her.

SURDEJSBOLLER MED BLÅ BIRKES

Vi eksperimentere derfor lidt med hver vores surdej og vi konkurrere vist også lidt ind imellem, haha. Men det er sjovt og vi har efterhånden opnået en del gode resultater, som jeg langsomt vil dele med jer – I skal jo heller ikke kun spammes med bagværk-opskrifter.

Idéen med de blå birkes var at efterligne lidt en håndværker – I ved det klassisk hvide rundstykke. Jeg husker det selv fra barndommen, og jeg husker ikke hvornår jeg sidst havde spist en. Den anden grund var blot, at jeg elsker smagen af blå birkes.

Surdejsboller med blå birkes

FÅ OPSKRIFTEN PÅ ET HÅNDVÆRKER RUNDSTYKKE HER:

5 fra 2 stemmer
Surdejsboller med blå birkes
SURDEJSBOLLER MED BLÅ BIRKES
Ret: Bagværk, Morgenmad
Ingredienser
 • 150 g aktiv surdej, (fodret surdej, klar til bagning)
 • 400 g vand, koldt
 • 350 g hvedemel, økologisk
 • 150 g grahamsmel
 • 10 g flagesalt
 • 2 spsk blå birkes
Sådan gør du
Dag 1
 1. OBS! Jeg bruger en røremaskine. 

 2. Rør surdejen ud i vandet og tilsæt alt mel. 

 3. Rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Jeg gjorde det omkring 5-7 minutter. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile 30 minutter. 

 4. Herefter tilsættes salt og ælt i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej.

 5. Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger en firkantet - lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten - gentag 4 gange, gerne én gang i timen.

 6. Efter 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10-12 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage, dette gjorde jeg kun 3 gange. Dette er dog ikke et must!

Dag 2
 1. Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage.

 2. Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.

 3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. 

 4. Drys med blå birkes.

 5. Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.

Opskriftsnoter

*autolyse

Surdejsboller med blå birkes

Surdejsboller med blå birkes

Surdejsboller med blå birkes

Surdejsboller med blå birkes

 

Del med en du holder af:

2
Skriv en kommentar

avatar

  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Sofie
Gæst
Sofie

Hej Maria,
det ser ud som nogle lækre boller, jeg har blandet dejen men den er meget våd.
Er det meningen?

Surdejsboller med blå birkes
Surdejsboller med blå birkes har længe stået på min to-do-liste over surdejsbagværk. Den liste er desuden efterhånden blevet lang, fordi jeg er blevet ret betaget af det her surdejsbagning igen. Så heldig som jeg er, har min kæreste en ligeså stor svaghed for det, og vi nørder derfor en del med det herhjemme for tiden. Vil du også give dig i kast, så kan du følge min guide til surdej lige her.

SURDEJSBOLLER MED BLÅ BIRKES

Vi eksperimentere derfor lidt med hver vores surdej og vi konkurrere vist også lidt ind imellem, haha. Men det er sjovt og vi har efterhånden opnået en del gode resultater, som jeg langsomt vil dele med jer – I skal jo heller ikke kun spammes med bagværk-opskrifter.

Idéen med de blå birkes var at efterligne lidt en håndværker – I ved det klassisk hvide rundstykke. Jeg husker det selv fra barndommen, og jeg husker ikke hvornår jeg sidst havde spist en. Den anden grund var blot, at jeg elsker smagen af blå birkes.

Surdejsboller med blå birkes

FÅ OPSKRIFTEN PÅ ET HÅNDVÆRKER RUNDSTYKKE HER:

5 fra 2 stemmer
Surdejsboller med blå birkes
SURDEJSBOLLER MED BLÅ BIRKES
Ret: Bagværk, Morgenmad
Ingredienser
 • 150 g aktiv surdej, (fodret surdej, klar til bagning)
 • 400 g vand, koldt
 • 350 g hvedemel, økologisk
 • 150 g grahamsmel
 • 10 g flagesalt
 • 2 spsk blå birkes
Sådan gør du
Dag 1
 1. OBS! Jeg bruger en røremaskine. 

 2. Rør surdejen ud i vandet og tilsæt alt mel. 

 3. Rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Jeg gjorde det omkring 5-7 minutter. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile 30 minutter. 

 4. Herefter tilsættes salt og ælt i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej.

 5. Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger en firkantet - lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten - gentag 4 gange, gerne én gang i timen.

 6. Efter 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10-12 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage, dette gjorde jeg kun 3 gange. Dette er dog ikke et must!

Dag 2
 1. Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage.

 2. Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.

 3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. 

 4. Drys med blå birkes.

 5. Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.

Opskriftsnoter

*autolyse

Surdejsboller med blå birkes

Surdejsboller med blå birkes

Surdejsboller med blå birkes

Surdejsboller med blå birkes

 

Del med en du holder af:

2
Skriv en kommentar

avatar

  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Sofie
Gæst
Sofie

Hej Maria,
det ser ud som nogle lækre boller, jeg har blandet dejen men den er meget våd.
Er det meningen?

TILMELD DIG MIT NYHEDSBREV. BLIV OPDATERET MED SÆSONENS OPSKRIFTER OG FÅ EN HILSEN I NY & NÆ MED INSPIRATION - BÅDE TIL KØKKENET & GANEN
Luk menu