Annonce

Semlor – svenske fastelavnsboller

semlor

Semlor eller “semla”, som de også kaldes, er svenskernes svar på fastelavnsboller, hvor man udhuler de luftige boller og fylder med en mandelmasse af marcipan og masser af flødeskum. Til sidst pyntes de af med et drys flormelis. De smager helt vidunderligt – kombinationen af en blød, nybagt bolle og flødeskum er så lækker! 

Jeg har tyvstartet lidt på fastelavnsbollesæsonen, og bagte den anden dag disse semlor fyldt med en skøn hjemmelavet marcipancreme og flødeskum. Sådan en semla er blevet særligt populær i Danmark, og de kan efterhånden findes hos flere og flere bagerier.

Jeg har ladet mig inspireret meget af den originale opskrift på semlor, som jeg har smagt hos Juno på Østerbro. Så i dag får du altså mit bud på en hjemmebagt semlor. God bagelyst!

Nem opskrift på semlor med mandelcreme og flødeskum – den svenske fastelavnsbolle

Semlor med creme er nemme at bage! Det er blot en almindelig bolledej, der krydres med kardemomme – det er nemlig et meget brugt svensk krydderi. Efter bilen er bagt, skæres toppen af og fyldet tages ud så der er plads til en spiseske mandelcreme. Krummerne gemmer man og kommer i mandelmassen.

Mandelcremen der skal i disse semlor er lavet med ristede mandler, marcipan, mælk, flormelis og krummerne fra bollerne der er udhulet. Alle ingredienser skal blot blendes godt sammen. OBS! Det er ikke nødvendigt at komme brødkrummerne i, men de giver fylde og du undgår madspild.

Til sidst piskes fløde og flormelis til en luftig og lækker flødeskum, som sprøjtes ovenpå mandelmassen. Man kommer låget på og drysser med flormelis. Voila!

Få en nem opskrift på semlor her:

svenske semlor

Semlor

Her får du en dejlig nem opskrift på semlor – den svenske fastelavnsbollen. Hjemmelavet semlor er meget nemme at lave, og nemmere end de danske.
5 fra 4 stemmer
Antal: 10 Stk
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt35 minutter

Ingredienser

Boller

  • 250 ml sødmælk
  • 20 g gær
  • 75 g smør
  • 80 g sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme*
  • 0,5 tsk fint salt
  • 425 g hvedemel
  • 1 stk æg

Mandelcreme

  • 50 g mandler
  • 100 g marcipan
  • 20 g flormelis
  • 75 ml sødmælk

Flødeskum

  • 400 ml fløde
  • 10 g flormelis

Pynt

  • 10 g flormelis

Fremgangsmåde

Boller

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine. 
  • Opvarm mælk og smør i en lille gryde, til det er lillefingervarmt. Kom det over i en røreskål.
  • Rør gæren heri, til det er opløst. Tilsæt sukker, kardemomme, salt og hvedemel. Ælt dejen, til den er samlet og slipper skålens kanter.
  • Lad dejen hæve i ca. 45 minutter med et klæde over – et lunt sted. 
  • Form derefter 12 boller og lad dem efterhæve i 45 minutter på en bageplade beklædt med bagepapir – stadig et lunt sted. 
  • Pensl dem derefter med et sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader, varmluft, i ca. 12-15 minutter.
  • Lad derefter bollerne køle helt af på en rist. Når de er kølet helt af, skæres toppen af bollen. Gem denne.
  • Udhul bollerne en smule, så der er plads til en spiseske madelcreme. Gem gerne krummerne og kom dem i mandelcremen.

Mandelcreme

  • Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
  • Kom mandlerne på en bageplade og rist dem gyldne i ovnen i 5 minutter. Lad herefter køle af. 
  • Riv marcipan godt og blend det med de afkølede mandler, flormelis og mælk til en mandelcreme. 
  • Kom 1 spsk mandelcreme i hver udhulet bolle. 

Flødeskum

  • Pisk fløde og flormelis til en lækker flødeskum. Kom den i en sprøjtepose og sprøjt det oven på mandelcremen.
  • Sæt låget på og sigt lidt flormelis over bollerne. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Historien om semlor og hvornår den spises

Jeg synes ikke vi skal glemme historien om fastelavnsbollen og hvorfor den har sit navn. Der er nemlig noget hyggeligt i at bevare den slags, synes jeg – særligt når vi selv her i norden indgår i historien, og har sat vores præg på den.

Semlor, er den svenske fastelavnsbolle. Egentlig spiste man fastelavnsboler på fettisdagen – hvide tirsdag som vi kender på dansk, som er den sidste dag inden fasten. Det er dagen efter fastelavnsmandag. Så oprindelig spiste man fastelavnsboller i dagene op til fasten.

Kan man bage bollerne dagen før?

Du kan godt bage bollerne dagen før, men jeg anbefaler at du laver dem på dagen hvor du skal lave dine semlor. Sådan en bolle kan nemlig godt blive en anelse tør, så derfor vil jeg som minimum synes du skal lune dem op inden du bruger dem.

Fyldet af marcipancreme og flødeskum skal først kommes i, lige inden servering.

semlor opskrift
semlor-svenske

De bedste opskrifter på fastelavnsboller

Udover den svenske version, kan jeg ogsåanbefale dig at prøve min opskrift på fastelavnsboller af vandbakkelser med solbærskum – det er en dansk klassiker, ligesom de gode gammeldags fastelavnsboller med creme er.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 979
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments