Annonce

Risengrød og guide til forskellige tilberedninger

Risengrød med kanelsukker

Risengrød hører sig til i julen. Nogle vil mene, at man kan spise det året rundt, og den tankegang kan jeg egentlig ret godt lide. Selvom det nu også er meget fint, at det er en af de ting, som man går og glæder sig til, når julen nærmer sig. Men da der er to måneder til juleaften netop i dag, synes jeg godt jeg kan dele min opskrift med jer og samtidig få tilføjet endnu en juleopskrift til samlingen.

Mange spiser risengrød i løbet af december og d. 23. december, lille juleaften. På den måde kan man jo koge en ekstra portion, så man har risengrøden klar til en af juleaftens store højdepunkter, nemlig risalamande. 

Der er garantereret rigtig mange, der har en bestemt måde at koge risengrød på – for der er mange metoder. Ikke desto mindre deler jeg indlægget her, mest fordi jeg elsker risengrød, og fordi jeg har en masse gode tips og tricks i bunden af opskriften. Alt fra hvordan man koger risengrød i sengen, under dynen, i gryde, i mikroovn, hvordan du laver den med plantemælk, hvad du kan gøre af resterne … der er rigtig mange ting angående risengrød, som jeg gerne vil dele med jer.

Risengrød i mikroovn

Risengrød med kanelsukker

Her får du opskriften på risengrød lavet på komfur, i ovnen eller mikroovnen. Brug risengrøden til risalamande eller klatkager eller spis den med kanelsukker og smør.
4,75 fra 4 stemmer
Antal: 4 Personer
Tilberedelse45 minutter
I alt45 minutter

Ingredienser

Risengrød

  • 190 g grødris*
  • 1000 ml vand
  • 1000 ml sødmælk
  • 0,5 tsk fint salt

Kanelsukker

Serveringsforslag

  • 100 g smør

Noter

Til risalamande: Hvis du skal bruge din risengrød til risalamande vil jeg anbefale dig at koge en vaniljestang sammen med grøden, hvor korn er skrabet ud og kommet i samt udelade salten. 

Fremgangsmåde

Risengrød på komfur

  • Anbring grødris i en gryde med vand og bring det i kog. Lad det simre i ca. 20 minutter med låg på. Tilsæt herefter sødmælk.
  • Kog grøden videre i ca. 20-25 minutter under låg, med jævling omrøring så risene ikke brænder på. Fortsæt til risene er bløde, men stadig faste og ikke udkogte. Kom lidt ekstra mælk eller vand i, hvis du synes den er for klistret i konsistensen. 
  • Smag risengrøden til med lidt salt og server risengrøden med et drys af kanelsukker, en smørklat samt saftevand eller kold hvidtøl.

Risengrød i ovn

  • Anbring grødris i en gryde (der kan tåle at komme i ovnen) med vand og bring det i kog i et par minutter under omrøring. Tilsæt sødmælk og lad grøden simre i ca. 10 minutter under omrøring. Læg låget på gryden og sæt den i ovnen.
  • Se til grøde efter 30 minutter og rør i den et par gange – er den for flydende efter de 30 minutter, skal den have 5-10 minutter mere. Smag til med salt. 
  • Smag risengrøden til med lidt salt og server risengrøden med et drys af kanelsukker, en smørklat samt saftevand eller kold hvidtøl.

Risengrød i mikroovn

  • I en dyb skål med høj kant, der er egnet til mikroovnen, tilsættes vand, grødris og salt i skålen.
  • Tildæk skålen med et låg eller lign. og kom skålen i mikrobølgeovnen ved effekt 800 watt. Giv grøden 5 minutter og tag herefter skålen ud og rør godt i den med en ske.
  • Tilsæt mælk og sæt skålen tilbage med låg på igen. Giv yderligere grøden 5 minutter. Hold lidt øje undervejs. Rør igen i grøden og tjek om mælken er kommet i kog – kommer den gerne efter ca. 5 minutter. Er den endnu ikke helt i kog, skal den ha' et par minutter mere. Når mælken er kommet i kog, skal grøden ikke tilberedes længere i mikroovnen. 
  • Tag låget af. Skru ned til effekt 350 watt og lad grøden koge færdig i 15-20 minutter. 
  • Lad grøden hvile tildækket i ca. 3-5 min. Smag til med salt.

Risengrød under dynen

  • Find en tykbundet gryde frem og anbring vand i kog. Tilsæt mælk og lad det koge op. Når det begynder at koge tilsættes grødrisene samt salt. Lad det koge koge op igen.
  • Tag gryden af komfuret og pak gryden ind i et håndklæde og igen et tæppe udenom. 
  • Kom det ind under dynen og lad det stå derunder et par timer. 
  • Kog den let op, evt. et par min. lige inden servering, til den har den konsistens du ønsker. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Det er Risengrød

Risengrød i mikroovn

Sådan laver du risengrød

Hvordan du laver risengrød, afhænger meget af, hvilken fremgangsmåde du foretrækker – om grøden skal koges på komfur, i mikroovn, i ovn eller under dynen. Ingredienserne er selvfølgelig de samme. Jeg går altid efter at finde økologiske grødris, og det er efterhånden nemt. 

Bruger du den blå pakke, Pama grødris, står der også en eksakt opskrift på bagsiden, som du sagtens kan følge. Er man ekstra sulten eller vil man gerne have rester til overs, så vil jeg dog anbefale at regne med 6 personer hellere end 4, som der oftest står på pakkerne. Det er nemlig ikke altid nok til 4 personer. 

Hvis du skal bruge risengrøden til at lave risalamande, så vil jeg anbefale: 

  • At koge en vaniljestang sammen med grøden. Skrab vaniljekornene i og tilføj både korn og stang. 
  • At udelade salt. 

Man kan dog også sagtens lave risalamande på en almindelig portion risengrød.  

Det vigtigste tip, jeg kan give, er dog, at du skal holde lidt øje med din grød undervejs og gerne røre ind imellem – på den måde undgår du, at den brænder på. 

Den bedste opskrift på risengrød med kanelsukker

Den bedste opskrift på risengrød er nem og enkel. Jeg bruger 2 liter væske til 2,5 dl grødris og så et nip salt. Jeg bruger 1 liter vand og 1 liter sødmælk. Og så gælder det sådan set bare om at koge risene, så grøden får din foretrukne konsistens. Jeg kan godt lide den cremet i konsistensen.  

Sådan en dejlig portion risengrød skal selvfølgelig serveres med en god, økologisk klat smør (gerne en stor, kold klat, hvis du spørger mig) og masser af kanelsukker. 

Som barn drak jeg altid saftevand til, mens min farmor drak hvidtøl. Sødt i sødt må man sige, men nu til dags er det også sådan jeg foretrækker det. Jeg vil stadig bare gerne ha’ saft til. Så det bliver jul præcis som det plejer – ja, lidt nostalgisk har man vel lov at være. 

Risengrød i ovn

Vil du lave risengrød i ovn, skal du bruge en gryde, som kan tåle at gå i ovnen. Først koges risene op med lidt vand på komfuret, herefter tilsætter du mælk og stiller gryden ind i en forvarmet ovn på 125 grader. Lad grøden passe sig selv 40-45 minutter, mens du hygger med noget andet. 

Med denne metode slipper du for at grøden brænder på, og du behøver ikke røre i den. 

Risengrød i mikroovn

Man kan sagtens lave risengrød i mikroovnen. Du får en hurtig risengrød, der kun tager en halv times tid at lave. Følg mine anvisninger i opskriften ovenfor.

Risengrød i sengen

Jeg synes det er ret sjovt at lave risengrød på den gode, gamle facon, hvor gryden pakkes i tæpper og anbringes under dynen i et par timer. Det er stadig lige charmerende. Se i opskriften, hvordan jeg gør. 

Vegansk risengrød

Risengrød kan sagtens laves laktosefri og vegansk ved at lave den uden mælk. Du skal blot erstatte mælken med plantedrik. Folk har forskellige præferencer, men både havredrik, mandeldrik eller risdrik fungerer godt. Husk også at bruge vegansk smør som smørklat.

Kan man fryse risengrød? 

Ja, du kan godt fryse din risengrød. Lad den dog køle af, inden du kommer den på frys. 

Se her hvad du kan du lave med dine risengrødsrester

Jeg elsker risengrød, og jeg elsker alle de ting, man kan bruge sine risengrødrester til: 

  • Ris a la mande af risengrød: Har du en rest risengrød tilbage, kan du lave nye spændende opskrifter. En klassisk risalamande med kirsebærsauce er selvfølgelig oplagt, men du kan også prøve min lidt anderledes risalamande kage der er lavet med en bagt marcipanbund. 
  • Klatkager af risengrød: Der er ikke noget bedre end at vågne til en omgang klatkager til morgenmad.
  • Spis den kold til morgenmad bare med kanelsukker: Det er så simpelt og lækkert.    
Risengrød i sengen under dynen

”Det er risengrød, der gør næsen rød”

Om man vil det eller ej, så er risengrød altså en grød, der spreder julestemning. Det er ret svært at ”variere” sin risengrød til andre tidspunkter på året, da grøden jo er ret simpel i sig selv. Du kan prøve med andre slags mælk, letmælk, havredrik, risdrik – you name it. Vil du gerne spise en mindre julet version af risengrød, kan du også prøve at bruge en anden slags ris, fx fuldkorn, eller en anden topping.  

Risengrød opskrift
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments