Annonce

gnocchi med salvie og brunet smør

Gnocchi med salvie og brunet smør

Ej, hvor smager hjemmelavet gnocchi med salvie bare pivhamrende godt! Jeg kan bedst lide de små buttede pastaer helt simpelt. Ikke overdøset med sovs eller for krydret. Heller ikke for smagsløst. Men tilpas krydret, og det er selvfølgelig her at smør og salvie kommer ind i billedet. En klassisk italiensk smagskombination, der passer SÅ godt til gnocchi. 

Gnocchi med salvie og brunet smør

Gnocchi med salvie og brunet smør

Hjemmelavet kartoffel gnocchi smager skønt! Du kan købe gnocchi, men det er også nemt at lave selv. Få opskriften her på både hjemmelavet gnocchi samt opskrift med salviesmør.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 Personer
Forberedelse50 minutter
Tilberedelse15 minutter
I alt1 time 5 minutter

Ingredienser

Hjemmelavet gnocchi

  • 800 g bagekartofler
  • 300 g Tipo 00 hvedemel
  • 40 g Parmesan
  • 1 spsk olivenolie*
  • 20 g smør
  • 2 stk æg
  • 1 tsk flagesalt*

Gnocchi med salviesmør

  • 100 g smør
  • 3 kviste salvie
  • 2 fed hvidløg
  • salt og friskkværnet peber
  • ½ stk citron
  • 30 g Parmesan

Fremgangsmåde

Hjemmelavet gnocchi

  • De 800 g bagekartoffel, skal være i skrællet vægt.
  • Skær bagekartofler i mindre stykker og kog dem indtil de er helt møre. Sigt vandet fra, og mos kartoflerne sammen med revet parmensan og de resterende ingredienser indtil massen er homogen, smag til med salt og peber. 
  • Gnocchi dejen skal stå i ca. 30-45 min og sætte sig, under et klæde.
  • Når dejen er lidt mere fast og ensartet, skæres den i mindre stykker og rulles i aflange pølser. Skær dem med en skarp kniv, ca. 1 x 1 cm og tril hen over tænderne på en gaffel, så de får riller. Du kan også udelade rillerne. Jeg opgav på grund af min tålmodighed – smagen er jo den samme 😉
    Kom gnocchierne over på et klæde, drysset med lidt mel så de ikke hænger i. Undgå at de røre hinanden. Lad dem tørre i ca. 10 minutter.
  • Kog gnocchien i letsaltet vand i 3-4 min. Tag dem op af vandet, gerne med en hulske, når de kommer op til overfladen.

Gnocchi med salviesmør

  • Har du købt gnocci så kog dem efter pakkens anvisning – gerne lidt underkogte, da de efterfølgende skal vendes sammen med smør og de derfor ikke ender med at mister lidt bid.
  • I en sauterpande skal smør brunes langsomt ved middelvarme – tager ca. et par minutter. Vigtigt at det ikke brænder på. 
  • Steg salviebladende let i smørret sammen med et par hele fed hvidløg med skræl (blot for at afgive smag).
  • Hæld vandet fra dine gnocchi og tilsæt dem i salvie-smør-blandingen. Tag hvidløgene fra.
  • Vend gnocchi omhyggeligt og lad dem tilberede i 5-7 minutter, så de bliver lettere gyldne i smørret. 
  • Tilsæt hakkede saltede citroner eller friskrevet citronskal. 
  • Smag til med salt og friskkværnet peber. 
  • Servér med revet fastmodnet ost, fx peccorino eller parmesan. 
  • Velbekomme. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er gnocchi?

Gnocchi er en lille slags pasta, som er baseret på kartofler. Men de kan egentlig laves på det, man har til rådighed. I helt gamle dage var de baseret på semuljegrød, men man kan også sagtens lave dem på fx hvedemel eller sød kartoffel. En italiensk husmor har sin egen måde at lave det på. Præcis ligesom vores mormødre har deres egen måde at lave en sovs på. Så der findes rigtig mange måder at lave de her små, buttede og utrolig velsmagende pastaer. 

Hjemmelavet gnocchi med kartofler

Du kan sagtens købe gnocchi, men det er også sjovt at lave det selv, hvis du har tid og overskud. Præcis ligesom med andre pastatyper, som fx spaghetti, fettuccine og pappardelle – det skriver jeg mere om i min grundopskrift på hjemmelavet pasta.

I denne opskrift har jeg selv lavet kartoffelgnocchi, især fordi de kan formes på lidt forskellige måder, så man kan være kreativ med en gaffel eller gøre det simpelt. Jeg kan dog også godt lide at købe dem færdiglavede på travle dage.

Gnocchi med salvie

Gnocchi med salvie og brunet smør-2

Mit bud på den bedste gnocchi opskrift

Den bedste gnocchi ret jeg har lavet er med hjemmelavede gnocchi. Gnocchierne skal koges, men ikke i ret lang tid. Så når gnocchierne er kommet i kogende vand, skal du blot vente til de stiger til toppen af gryden – så er de færdige. Koger du købte gnocchi, kan det dog godt kræve længere kogetid. 

Selvom de smager drøngodt, når de er hjemmelavet, så er de også gode, dem man kan købe i butikkerne. Derfor får du med denne opskrift også mulighed for at lave den hurtige udgave, så man kan nyde en portion gnocchi selv på en travl hverdagsaften. 

Gnocchi med salvie og brunet smør

Åh, hvor jeg elsker denne kombination! Brunet smør smager jo så englene synger og tilføjelsen af den let bitre, krydrede smag af salvie er perfekt. Derfor elsker jeg også denne ret med bagt blomkål, hvor smøret også brunes og giver en skøn smag til blomkålet. 

En anden grund til at salvie og brunet smør er det perfekte tilbehør til gnocchi er, at det skal være simpelt. Gnocchi har en sødlig, subtil smag, som endelig ikke må gemmes i en tung tomatflødesauce eller for meget hurlumhej. Derfor har jeg også tilsat en lille teske saltede citroner, men har du ikke det på lager er citronskal super godt!

Forskellige variationer af gnocchi

Og med det sagt, så kan man også sagtens servere gnocchi på en anden måde end med smør-salvie, hvis man synes den kombination bliver lidt for simpel i længden. Prøv fx: 

  • Svampe: De små gnocchi smager rigtig godt sammen med stegte svampe. Ellers kan man prøve denne pasta med svampe
  • Pesto: Pesto er simpelt og lækkert. Prøv at lave dig en gnocchi med pesto, hvor du vender dine gnocchi i fx grøn basilikumspesto eller persillepesto og nyd, hvor simpelt det er. 
  • Kød: Selvom en kødsovs nok er lige tung nok til gnocchi, kan du sagtens servere kød til dine gnocchi. Lav fx opskriften her og server den med skiver af steak. 
  • Flødesauce: En simpel flødesauce, hvor smagen af kartoffel stadig kan skinne igennem, kan også være en fantastisk lækker ret. Og glem ikke parmesanen!

Tilbehør til de buttede pastaer

Man kan sagtens spise denne ret for sig selv. Men eftersom den ikke ligefrem er fuld af grøntsager, er det også vildt lækkert at bruge en grøn salat som tilbehør til gnocchi. En grøn salat kan man nemlig altid spise! 

Har du en særlig forkærlighed for pasta? Så tjek også mine andre pastaretter ud lige her

Hjemmelavet gnocchi

Gnocchi med salvie og brunet smør opskrift

Gnocchi med brunet smør og parmesan
Opskrift på Gnocchi med pesto og salviesmør
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments