Annonce

Surdejsbrød uden gær

Surdejsbrød

Et sprødt brød bagt med surdej, mmmh.. Der findes, i min optik, altså intet bedre! Jeg er blevet ret glad for at bage med surdej, som I måske fornemmer på de seneste indlæg hvor mine bagværk er bagt med surdej. Nu blev det et dejligt surdejsbrød, som jeg vil dele opskriften på.

Jeg delte for nogle uger siden min guide til surdej, som I har taget så dejligt imod. Alle jeres billeder, opskrifter osv., ser simpelthen så fine ud! Det varmer mit lille surdejselskende hjerte. Bliv endelig ved med det, og tag mig også gerne på min Instagram, hvis I bager nogle af mine surdejsbrød og boller eller bare prøver mine opskrifter.

Surdejsbrød uden gær

Surdejsbrød

Groft surdejsbrød med luftig krumme og sprød skorpe. Her får du den bedste opskrift på hjemmebagt surdejsbrød uden gær.
4,25 fra 20 stemmer
Antal: 1 Brød

Ingredienser

Brød

Køkkenudstyr

Noter

TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det danner lidt damp.

Fremgangsmåde

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine.

Dag 1

  • Vand (25°) og mel røres sammen i en skål til al melen er absorberet. Lad det stå i 60 minutter Herved sker der en autolyse, hvor glutennetværket har mulighed for at udvikle sig.
  • Rør surdejen i og tilsæt salt. Rør dejen på langsom hastighed og ælt i ca. 10-12 minutter til du får en glat og smidig dej*
    * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere. Jeg ælter alle mine surdejsopskrifter, men det er forskelligt hvor længe. En vigtig tommefinger-regel er, at holde lidt øje med dejen. Når den begynder at slippe skålens kanter og er smidig samt glat, er den god. Den må nemlig ikke blive for varm eller overæltes, da det kan ødelægge strukturen i dejen.
  • Smør en bøtte (jeg bruger disse firkantet*) med olie og hæld dejen heri. 
  • Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO, længere nede). 
  • Lav din hævekurv klar ved at lægge hørklæde i og drys med rismel.
  • Kom rismel på et bord og vend dejen ud herpå. Lad dejen flade ud, og tag nu fat i yderkanterne af dejen og fold den ind over midten, så det danner en samling.
  • Kom brødet over i den beklædte hævekurven og lad samlingen vende opad. Lad det stå på køkkenbordet 30 minutter og sæt derefter på køl – gerne 12 timer.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.
  • Skru ovnen op på 250° varmluft, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm. Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
  • Vend forsigtigt dejen ud på et stykke bagepapir.
  • Drys evt. med lidt mel ovenpå, for et flot udtryk og lav et snit på toppen af brødet.
  • Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt brødet i ovnen.
  • Bag brødet på 250° varmluft i 20 minutter. Herefter skrues ovnen ned på 220° varmluft og brødet bages færdigt i 10-12 minutter til det er gyldent/mørkt udenpå.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Luftigt surdejsbrød til en hver lejlighed

Jeg kan spise et surdejsbrød til alle mine måltider. Om morgenen med smør og ost på eller sammen med en god omgang scrambled eggs. Til frokost kan jeg godt lide at få brød til min salat eller suppe. Og det samme til aften. Et luftigt surdejsbrød egner sig altså bare til det meste.

surdejsbrød med hvedemel

Et hjemmebagt groft surdejsbrød uden gær

Det er helt oplagt at anvende surdej til brød, og dermed undgå at bruge gær. du på den måde kan undgå at bruge gær. Et hjemmebagt brød bagt med surdej er fantastisk, fordi det også holder længere på fugten, da der ikke er gær i. Når du først har fået øjnene op for at bage med surdej, så bliver du bidt af det. Derudover bidrager surdej med gode sundhedsmæssige egenskaber, smag og karakter i bagværket. Det kan du også læse mere om i min guide, hvor jeg også beskriver step-by-step hvordan du kan starte en surdej op.

Jeg ønsker at vi skal få implementeret mere surdej i vores bagninger, fordi det er mere simpelt end mange tror – det er ihvertfald min opfattelse. Der er selvfølgelig lidt mere arbejde og tid i det, men det er til den uoverskuelige side.

Se også denne opskrift på et lækkert brød med surdej, hvor jeg har tilføjet valnødder og tørrede figner. Et brød der er lidt mere til den søde side, men det fungerer så godt med nødderne og den tørrede frugt. Særligt med et godt lag smør på.

surdejsbrød opskrift
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

56 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments