Annonce

Saltmandler – sprøde og lækre!

saltmandler opskrift

Saltmandler er en fantastisk snack, som er sprøde og knasende. De gør sig helt fantastisk til en kold øl, drinks eller vin. De er så nemme at lave, så hvis du er lidt lækkersulten efter noget salt? Så er du landet det rette sted! Jeg tænker man godt kan være lækkersulten på dén facon også, da det jo ikke er alle der kun har en sød tand. Jeg tænker, forskellige snacks til forskellige lejligheder. Derfor kommer disse let ristede saltmandler ind i billedet. 

Det er altid en sikker vinder at have i skufferne, hvis man får lyst til noget der er salt og crispy – og som ikke nødvendigvis behøver at være fx chips, saltstænger eller lign. De er perfekte til fx nytår, dronningens nytårstale – det er afprøvet. 

saltmandler opskrift

Saltmandler

Saltmandler kan hurtigt lave! Lav dem i ovn eller på en pande. De er nemme at lave, er dejlige sprøde – en god snack til fx øl eller vin.
5 fra 5 stemmer
Antal: 1 Portion
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt45 minutter

Ingredienser

  • 200 g mandler*
  • 4 tsk fint salt
  • 2 dl vand (kogende)

Noter

TIP: Opbevar mandlerne i en lufttæt beholder, så de ikke bliver kedelige og bløde.

Fremgangsmåde

  • Bland mandler, salt og kogende vand sammen i en skål og lad det stå og trække i 20 minutter. 
  • Hæld vandet fra og fordel mandlerne på en bageplade, beklædt med bagepapir.
  • Bag dem derefter ved 150° varmluft, i 20-25 minutter. Rør jævntligt mandler, under bagningen.
  • Lad dem afkøle.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Saltmandler som tilbehør

Jeg laver ofte en omgang saltede mandler – bare til at have stående herhjemme, så jeg altid har noget knasende til fx at komme ovenpå en salat eller til at hælde op i en lille skål, som jeg kan spise af i løbet af en arbejdsdag. Gerne blandet med lidt mørk chokolade og rosiner. Elsker det.  

En salat, som jeg virkelig synes er god at bruge saltmandlerne i er en simpel grøn bønnesalat med feta, hvor der også er soltørrede tomater i. Der kan jeg virkelig anbefale at komme nogle hele mandler i salaten, eller hakke dem groft. En anden salat som jeg også har grofthakket mandlerne og drysset på, er denne quinoasalat med feta og avocado.

Saltmandler er også geniale som et knasende element på suppe, da det tilføjet tekstur til en cremet suppe. Prøv fx at komme et lille håndfuld ovenpå denne linsesuppe, eller på en klassisk kartoffel porre suppe.

Saltmandlerne fungerer desuden ret godt til morgenmad, ovenpå en havregrød, sammen med fx Dulche de Leche og æblekompot, eller bare friske syrlige æbler. Mums, det er altså godt! At blande det søde med det salte er altid en god kombination, hvis du spørger mig. 

bedste opskrift på saltmandler

saltmandler i ovn eller på pandenjpg

Nem opskrift på saltmandler 

Det kræver ikke meget af hverken dig eller ingredienser, for at gå i køkkenet og lave denne opskrift på saltmandler. Faktisk kun 3 ingredienser: Salt, vand og mandler. Jeg bruger selv middelhavssalt eller flagesalt – så får man lige et par ekstra mineraler ud af også. 

De er altså virkelig nemme at lave. Alle ingredienser blandes sammen, hvorefter det skal have lov at trække, så salten får den virkning. Derefter hældes vandet fra, og så skal de blot bages ved lav varme i 20 minutter. Til sidst afkøles de, og på under en time har du verdens bedste snack til fx gæster, køkkenskuffen eller filmhygge. De saltede mandler kan også sagtens nydes lune. 

Tips til flere smagsvariation af ristede mandler

  • Røgsalt: Der er flere muligheder med de skønne mandler. Du kan fx skifte det almindelige salt ud med røgsalt, det smager nemlig også rigtig lækkert!
  • Krydderier: Du kan også udforske dine smagsløg lidt og tilsætte nogle krydderier som fx tørret rosmarin, røget paprika eller måske chili. Du rører det blot sammen med vandet. 
  • Soya: Nogle gange laver jeg også soyaristede mandler, da det mindsker lidt brugen af salt. Men det giver også en lidt anden smag, som er virkelig lækker. 

Hvad end du vælger at gå med, så snyd ikke dig selv eller dine gæster for et glas mousserende vin, en lækker cocktail eller tør hvidvin til dine hjemmelavede saltmandler. Sammen med en god kold øl eller håndbajer er de også perfekte! Og ej at forglemme, så kan du også servere lækre sprøde grønkålschips til, som en ekstra snack.

Ristede saltmandler som en sund snack

Mandler er meget energitætte, hvilket jeg slet ikke ser som noget negativt. Tværtimod. Men alt med måde. De er nemlig fyldt med gode fedtsyrer, som vi har brug for hver dag. Sunde fedtsyrer er med til fx at vi kan optage fedtopløselige vitaminer. 

Mit eget princip lyder på en god lille håndfuld om dagen. Egentlig er det mere saltet jeg måske vil tage forbehold for. Der er nemlig en del salt tilsat, hvilket man skal holde lige igen med. Anbefalingerne siger, at vi kun skal indtage 5-6 gram dagligt, som svarer til ca. 1 tsk. salt. Så pas på med ikke at smovse for mange af disse banditter, selvom de er lækre!  

saltmandler sund snack

Lav saltmandler i ovn eller på panden

Jeg foretrækker at lave min mandler i ovnen, da jeg synes det nemmest og hvor min tid er bedst udnyttet. Jeg skal kun vende dem et par gange undervejs, i stedet for at være over panden hele tiden.  

I ovnen: Du kan lave de små salte nødder i ovnen, hvor de kan passe sig selv. Mandlerne skal blot lige have lov at trække i en saltlagde, før de drysses ud på en bageplade og tilberedes i ovnen. Bum, og så har du de perfekte små og sprøde saltmandler. 

På panden: Du kan også lave dine mandler på en pande. Det gør du ved at hælde mandlerne på en pande sammen med vand og salt. Koges ved høj varme, til vandet damper af. Rør rundt undervejs, så saltet sætter sig på mandlerne. Lad mandlerne afkøle på et stykke bagepapir inden de kommes på glas. 

saltmandler til øl og vin
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments