Guide til egen surdej - step by step

[caption id="attachment_4977" align="alignnone" width="1500"]fullsizeoutput_2641 Sådan skal din surdej gerne se ud, på 4-5. dagen. Se med længere nede i indlægget, hvor jeg forklarer guiden til din egen surdej - det er faktisk mere simpelt, end man tror.[/caption] Vil du prøve en opskrift med surdej? Tjek Første projekt med grove surdejsboller eller Surdejsboller med hirse og en hurtig blommekompot. Jeg ved, at mange tror at et surdejsprojektet kan virke lidt besværligt og uoverskueligt, hvis man er ny på området. Sådan havde jeg det også selv i starten, da jeg begav mig i krig med en surdej. I virkeligheden er det ikke så vanskeligt, når man først kommer ordentlig igang. Derfor vil jeg også give dig en guide, hvis du nu alligevel skulle have lyst til at prøve dig af med surdejsbagning. Et naturligt hævemiddel Surdej består af en blanding med vand og mel, som under stuetemperatur over flere dage danner en masse mikroorganismer. Under gæringsprocessen vil mælkesyrebakterierne omdanne melets sukkerarter til mælkesyre og eddike. Her dannes der alkohol, mælkesyrebakterier og kuldioxid som er dét, der får dit bagværk til at hæve og samt er smagsgiverne. For at der kan dannes nok gærceller og bakterier i surdejen, skal den stå i 4-5 dage, alt afhængig af dens udvikling. Efterfølgende har du et naturligt hævemiddel at bage med. Når du ikke skal bruge surdejen, kan du kan lade stå i køleskabet, og benytte den lige når det passer dig. Ingredienser til opstart af surdej: Vand Hvedemel Fuldkornsmel (fx. rugmel, grahamsmel, spelt mm.)

{ Guide til egen surdej - step by step }

Dag 1 1 dl hvedemel og 1 dl fuldkornsmel blandes med 2 dl vand. Det røres godt sammen til en ensartet dej. Kom dejen på et glas eller skål uden låg. Lad den stå på køkkenbordet og hygge sig til 3. dagen. Hvis den laver lag før, så rør gerne i den. Dag 3 På 3. dagen, skal du røre i din dej, som så småt skulle begynde at blive til en surdej. Den skal fodres med 1 spsk hvedemel, 1 spsk fuldkornsmel og 2 spsk vand, rør godt! Lad surdejen stå på køkkenbordet, og rør gerne lidt rundt i den, i løbet af dagen. Dag 4-5 På 4. dagen skal surdejen begynde at dufte lidt syrligt og danne små bobler i overfladen, som er tegn på gæringsproces, og at surdejen har dannet gavnlige gærceller, syrer og bakterier. Er den ikke klar på 4. dagen, lader du den blot stå en dag mere. Nu er din surdej klar til at bage med. Ønsker du ikke at tage den i brug med det samme, kan du komme den på køl, med låg på. Når du ønsker at bage med din surdej Dagen før du ønsker at bage, skal du tage din surdej ud af køleskabet. Her fodre du den med 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. fuldkornsmel og 2 spsk. vand. Lad den stå på køkkenbordet 1 døgn, her begynder den igen at boble. Det er den måde, hvorpå du aktivere den igen. Hold liv i din surdej Når først din surdej er kommet op og køre, så kan du faktisk have den i al evighed, så længe du passer og plejer den. Ja, den skal også fodres. Jeg bruger selv min surdej jævnligt, og fodrer den derfor hver 4-5. dag. Jeg har også ladet min surdej stå flere uger, uden at fodrer den. Den kan godt begynde at lugte meget sur, men tager jeg lidt fra og fodrer den på ny. Min surdej skiller en brunlig væske? Det er helt normalt. Hvis din surdej står i en længere periode, uden at blive fodret kan du risikerer at den skiller en brunlig væske foroven. Det skal du ikke være bange for! Du kan sagtens genoplive den igen, ved at fodre den med 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. fuldkornsmel og 2 spsk. vand. Rør godt rundt i den og stil den ved stuetemperatur, uden låg i et døgn - så vil der dannes bobler igen. Jeg håber du tør kaste dig ud i et surdejsprojekt. Dør din surdej, så tøv ikke med at prøve igen. Har du spørgsmål, kommentarer eller en opskrift på surdejsboller- eller brød, så hit gerne med den. God fornøjelse! [caption id="attachment_4959" align="alignnone" width="1098"]skaermbillede-2018-02-17-kl-13-04-16 Billedet er taget af en nyfodret surdej, som får lov at stå et døgn på køkkenbordet, således den danner nye bobler inden brug.[/caption] [caption id="attachment_4962" align="alignnone" width="1102"]skaermbillede-2018-02-17-kl-13-05-08 Billedet er taget af en nyfodret surdej, som får lov at stå et døgn på køkkenbordet, således den danner nye bobler inden brug.[/caption] [caption id="attachment_4978" align="alignnone" width="1500"]fullsizeoutput_2640 Billedet er taget af på 5. dagen af surdejen, hvor den nu er klar til brug.[/caption]

TAK, FORDI DU LÆSER MED ♥

Følg også gerne med på min Facebookside, eller Instagram og Bloglovin Kærligst Maria Charlotte