Surdejsboller med hirse og en hurtig blommekompot

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at jeg bagte surdejsboller sidst. Jeg har kun bagt et par gange, siden jeg afprøvede mig med surdej første gang, men det betyder ikke at projektet surdej er gået i stå for mig. Tværtimod. Selvom det stadig er ret nyt for mig at bruge surdej i mit bagværk, så vil jeg fortsætte. Jeg er nemlig helt vild med hvad det tilfører brødet.
Jeg har faktisk haft min surdej stående på køl lige siden. Jeg har ikke fået passet min surdej, og den havde derfor skilt en brunlig væske foroven, hvilket er helt normalt. For at få liv i den igen, fodrede jeg den blot med 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. grahamsmel og 2 spsk. vand, rørte godt og satte den på køkkenbordet uden låg i ét døgn. Næste dag var den så god som ny, og var begyndt at boble igen. Sidste weekend, da min mor var på besøg bagte jeg disse skønne koldhævede surdejsboller med ølandshvede og hirseflager. Efter jeg snakkede med Ditte Ingemann omkring surdejsbrød, fik jeg helt lyst til at kaste mig ud i projektet igen, og denne med inspiration fra hendes bog, VEGETAR. Jeg har ændret i opskriften, og du får nu her min version. Har du endnu ikke fået en surdej op at køre, så kan du følge min opskrift lige herHvis du starter i dag, og følger opskriften har du en livlig og boblende surdej, der er klar til brug, om 4-5 dage.

{ Surdejsboller med hirse, 10 boller }

5 g gær 1 dl surdej 4 dl koldt vand 2 tsk havsalt 1 dl hirseflager ca. 300 g hvedemel ca. 250 g groftsigtet ølandshvedemel eller anden type groft mel
Jeg rørte min dej på røremaskine. Rør gæren ud i vandet og tilsæt surdejen. Tilsæt salt, hirseflager og groft ølandshvedemel. Tilføj langsomt hvedemelet og rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt - den skal være uden klumper. Sæt derefter hastigheden næsten helt op og ælt i ca. 10 minutter til du får en glat og smidig dej*. Dejen skal være klistret, men slippe siderne på skålen. Læg dejen i en (stor) skål smurt med olie. Dæk den til og sæt den i køleskabet natten over, eller 10-20 timer. * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker - ellers skal det æltes noget mere. Næste morgen tages dejen ud af køleskabet. Lad den stå en lille times tid på køkkenbordet, således den vænner sig til stuetemperaturen. Varm ovnen op til 250 grader. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir - pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne gerne skal bevares bedst muligt. Bollerne skal bages i ca. 15-18 minutter til de er gyldne og sprøde. Jeg nød mine med bl.a. smør og blommekompot. Velbekomme. TIP: Bollerne kan sagtens fryses.

{ Blommekompot, to glas }

10 blommer 3 æbler lidt vand og vaniljepulver eller kardemomme
Fjern skræl og kernehuset fra æblerne. Fjern sten fra blommerne og skær æbler og blommer i både. Kog dem i en gryde med 1/2 dl vand til frugterne begynder at koge ud og tykne. Tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis kompotten bliver for tyk.

TAK, FORDI DU LÆSER MED ♥

Følg også gerne med på min Facebookside, eller Instagram og Bloglovin Kærligst Maria Charlotte