Cremet pasta med spinat, græskar og svampe

Surdejsboller med blå birkes – et “håndværker rundstykke”

Surdejsboller med blå birkesSurdejsboller med blå birkes har længe stået på min to-do-liste over surdejsbagværk. Den liste er desuden efterhånden blevet lang, fordi jeg er blevet ret betaget af det her surdejsbagning igen. Så heldig som jeg er, har min kæreste en ligeså stor svaghed for det, og vi nørder derfor en del med det herhjemme for tiden. Vil du også give dig i kast, så kan du følge min guide til surdej: guide til egen surdej; step by step.

Vi eksperimentere derfor lidt med hver vores surdej og vi konkurrere vist også lidt ind imellem, haha. Men det er sjovt og vi har efterhånden opnået en del gode resultater, som jeg langsomt vil dele med jer – I skal jo heller ikke kun spammes med bagværk-opskrifter.

Idéen med de blå birkes var at efterligne lidt en håndværker – I ved det klassisk hvide rundstykke. Jeg husker det selv fra barndommen, og jeg husker ikke hvornår jeg sidst havde spist en. Den anden grund var blot, at jeg elsker smagen af blå birkes.

{ Surdejsboller med blå birkes, 8-10 boller }

150 g aktiv surdej (fodret surdej, klar til bagning)
400 g vand, koldt
350 g hvedememel
150 g grahamsmel
10 g salt
2 spsk blå birkes

Dag 1:

OBS! Jeg bruger en røremaskine. Rør surdejen ud i vandet og tilsæt alt mel. Rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Jeg gjorde det omkring 5-7 minutter. Her laves en autolyse, hvor dejen skal hvile i 30 minutter. Herefter tilsættes salt og ælt i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej.

Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger denne firkantet – lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Nu laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten – gentag 4 gange, gerne én gang i timen.

Efter 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10-12 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage, dette gjorde jeg kun 3 gange. Dette er dog ikke et must!

Plej dejen 

Dag 2:
Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage.

Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. Drys med blå birkes.

Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.

Surdejsboller med blå birkes Surdejsboller med blå birkes Surdejsboller med blå birkes Surdejsboller med blå birkes

2 kommentarer

 • Sofie

  Hej Maria,
  det ser ud som nogle lækre boller, jeg har blandet dejen men den er meget våd.
  Er det meningen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marialotte

   Ja, dejen er forholdsvis våd. Det er vigtigt, at du få foldet dejen en del gange, så du kan spænde dejen godt op. Hvis det giver mening? 🙂 Hvilke melmærke brugte du? 🙂
   Kærligst Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cremet pasta med spinat, græskar og svampe