Mirabelle: morgenmad, frokost og aftensmad

Koldhævede boller med havregryn – nemme og svampede

Koldhævede boller med havregryn - nemme og svampede
Koldhævede boller med havregryn – én af mine yndlings. I sidste weekend holdte jeg fødselsdag for mine søde veninder. Jeg havde bagt boller, cheesecake og sunde snickers uden raffineret sukker.

Jeg har i noget tid eksperimenteret lidt med koldhævede boller og denne opskrift er faktisk blevet én af mine favoritter – derfor vil jeg også gerne dele den med Jer. Bollerne her blev dejlig svampede og stadig fyldige, så de mætter godt. Og se de fine huller – de kan sagtens skabes uden surdej.

Disse boller er super nemme! Dét jeg elsker allermest ved de koldhævede boller er, at de er så lette at gå til, og ikke kræver meget tid. Dejen skal blot sættes over aftenen før, og næste morgen er der boller – uden at dejen skal æltes eller efterhæve først. Så kan jeg heller ikke udelukke, at jeg synes koldhævning giver noget andet til bollerne og smagen. Win-win ikke?

Prøv også disse koldhævede grove speltboller eller måske vil du prøve dig af med nemme surdejsboller uden gær.

{ Koldhævede boller med havregryn, 10 boller }

5 dl koldt vand
15 g gær
1 spsk olivenolie
1 tsk salt
250 g fuldkornshvedemel, jeg brugte spelt
300 g hvedemel
1 dl havregryn, kan også erstattes af andre korn eller frø/kerner
1 æg til pensling


OBS! Jeg bruger en røremaskine, men du kan også ælte i hånden. 

Opløs gær, salt og olie i vandet. Kom havregryn og det grove mel i og rør godt rundt (jeg bruger altid min røremaskine). Jo længere tid du orker at røre i dejen, desto bedre. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen – måske du skal bruge lidt mere. Dejen skal være til den lidt klistret side, uden den er helt våd. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis den er for flydende.

Læg et klæde over skålen, og stil dejen til hævning, på køl. Lad dejen hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden – mindre kan også gøre det, f.eks. 8 timer.

Næste morgen, tages dejen ud af køleskabet inden brug. Tænd ovnen på 200 graders varmluft. Beklæd en bageplade med bagepapir.

Drys bordpladen med mel og vend dejen ud herpå. Skær med en spatel eller kniv dejen i 10 stykker og form dem let. Placér bollerne på bagepladen.

Pisk et æg i en skål og pensl bollerne forsigtigt. Top med lidt havregryn.

Bages ved 200 graders varmluft i ca. 15-20 minutter til bollerne er lettere gyldne. Vigtigt, at ovnene er varm, inden bollerne sættes ind.

Koldhævede boller med havregryn - nemme og svampede Koldhævede boller med havregryn - nemme og svampede Koldhævede boller med havregryn - nemme og svampede

TAK, FORDI DU LÆSER MED ♥

Følg også gerne med på min Facebookside, eller Instagram og Bloglovin

Kærligst Maria Charlotte

2 kommentarer

 • Sabine

  Hvor meget olie (og hvilken slags) bruger du?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marialotte

   Hej Sabine,
   Det havde jeg da slet ikke fået med i ingredienslisten, tak for at gøre opmærksom på det! Det er nu tilføjet 🙂 Kh Maria

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mirabelle: morgenmad, frokost og aftensmad