Vegetarisk tærte med porrer og soltørrede tomat

Nemme surdejsboller uden gær

skaermbillede-2018-02-21-kl-20-01-06skaermbillede-2018-03-09-kl-22-03-22Var det noget med en opskrift på nemme surdejsboller? Så tag endelig et kig med her!

For nogle dage siden delte jeg denne “Guide til egen surdej – step by step“, som I tog rigtig godt imod. Det er dejligt, at så mange er gået i med projekt surdej! Jeg nyder at følge med i jeres proces, og det er skønt med de billeder, nogen af Jer har sendt mig! Tak for det – det varmer, og bliv endelig ved. I er mere end velkommen til at sende billeder til min mail og fortsat stille mig spørgsmål, hvis I er i tvivl om noget.

Nu vil jeg dele en surdejsbolle opskrift, som er uden gær. Du kan også prøve surdejsboller med hirse og en hurtig blommekompot, som er med gær. Jeg brugte altid lidt gær i starten, men nu undlader jeg det fuldstændig.

Bollerne er bagt med fuldkornsmel, da jeg elsker den grove tekstur. Bollerne er ret simple at lave, og en god opskrift, hvis man er nybegynder.

{ Nemme surdejsboller uden gær, 10 boller }

2 dl surdej
1 tsk. salt
4 dl koldt vand
4 dl hvidhvede fuldkornsmel
3 dl økologisk hvedemel
1 dl finvalsede havregryn


OBS! Jeg bruger en røremaskine. Jeg startede min process omkring kl 16-17.

Rør surdejen ud i vandet og tilsæt salt. Tilføj de to meltypert og rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Sæt derefter hastigheden næsten helt op og ælt i ca. 12 minutter til du får en glat og smidig dej*

* Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere.

Din dej skal plejes
Dag 1:
Smør en bøtte (jeg bruger denne firkantet) med olie og hæld dejen heri. Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver foldninger. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten. Lav 3-5 stykker.

Efter de 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10 timer) – den må gerne stå længere!

Dag 2:
Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.

Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. Drys evt med lidt mel henover, for et flot udtryk.

Bag bollerne ved 250 grader i ca. 10-15 minutter til de er lettere gyldne.

skaermbillede-2018-02-21-kl-20-00-42 skaermbillede-2018-02-21-kl-20-00-27 skaermbillede-2018-02-21-kl-20-00-58 skaermbillede-2018-02-21-kl-20-00-35

4 kommentarer

  • Mette

    Det ser lækkert ud, og jeg har lige lavet dejen. Kan det godt passe, at den sådan er temmelig tynd i det? Mvh Mette

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Hej Mette,
      Tusind tak! Det lyder fantastisk. Dejen er forholdvis våd, ja. Den er ikke som dejen til fx fødselsdagsboller. 🙂 Det lyder til at være rigtigt, det du har fået. Ellers er du velkommen til at sende et billede til mig på marialotte93@gamil.com eller på facebook: https://www.facebook.com/marialottes93/?ref=bookmarks

      Kh Maria Charlotte

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mette

      Wauw er hurtigt svar her sådan en lørdag aften. Tusind tak – jeg klør på og glæder mig til at smage dem i morgen!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Velbekomme! Jeg får en mail, når nogle kommenterer – og det er noget jeg selvfølgelig vil tage mig tid til 🙂 Jeg håber du har heldet med dig! Kh Maria Charlotte

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vegetarisk tærte med porrer og soltørrede tomat