Lidt om madfotografering - bag kameraet og kulisserne

Sundere fastelavnsboller med chokolade, creme og marcipan

skaermbillede-2018-02-03-kl-17-58-25

Sidste weekend delte jeg opskriften på sundere fastelavnsboller med hindbær og vaniljecreme og i dag vil jeg dele en version med chokolade og marcipan. Grundopskriften er nogenlunde den samme, så når du er igang kan du slå to fluer med ét smæk, og lave begge versioner. De er nemlig meget simple at gå til. 

Bollerne er bedst på selve dagen, hvor de er bagt. Men de kan også snildt spises dagen efter – jeg lunede dem lige kort i ovnen.

Vaniljecremen er lavet uden raffineret sukker. I stedet har jeg brugt dadelpuré, som er nemt lige selv at bikse sammen. Du kan altid erstatte med rørsukker eller kokossukker. Jeg håber du har lyst til at afprøve dem. Har I også allerede kastet Jer ud i de hjemmelavet, eller kender I et godt sted man kan købe en god fastelavnsbolle i København?

{ Sundere fastelavnsboller, 10 boller }

1,5 dl lun mælk
25 g gær
3 spsk. honning eller kokossukker
1,5 dl hvedemel
3 dl fuldkorns speltmel
1 æg + 1 til pensling
1 spsk. olie
et lille nip salt


Opløs gæren i den lune mælk. Pisk æg, olie og honning i. Tilsæt resterende ingredienser og ælt dejen til den er glat. Sæt den til at hæve 1 time, et lunt sted med et klæde over.

{ Sukkerfri creme }

2 dl mælk
2 æggeblommer
1 spsk. stødt kardemomme
1 spsk. maizena
2 spsk. sødme, fx kokossukker (jeg brugte en dadelpuré – se opskrift nedenfor)

Dadelpuré
10 dadler, dem fra papæsken er bedst her
1/2 dl vand

Fyld: 50 g hakket mørk chokolade, 60-70 % + 50 g revet marcipan

Pynt: mørk chokolade, 60-70 %, frysetørrede hindbær eller pistacienødder


Start med at lave din dadelpuré: dadler blendes med vandet, til de er helt purérede. Du kan også bruge andet sødme som fx honning, kokossukker. Men prøv dadelpuré, da det fungere godt i cremen.

Cremen laves ved at blande alle ingredienser sammen i en lille kasserolle (+ sukker, hvis du vælger det). Varm ingredienserne langsomt op, mens du pisker – her skal det begynde at tykne og danne en creme. Tilsæt her dadelpuré og pisk lidt ekstra. Når det er helt tykt, tages det af varmen.

Sådan samles fastelavnsbollerne

Tag din hævede dej og rul den aflang – del dejen i 10 stykker.

Rul hver et dejstykke ud til et kvadrat på et mel drysset bord. I midten lægges en spsk. creme og mørk hakket chokolade + revet marcipan. Form siderne ind over hinanden – først den ene ende, også den anden. Saml dem på midten og tryk dem sammen (se fremgangsmåde i indlægget lige her). Saml dem til sidst på midten med de to andre ender, og læg dem på en beklædt bageplade med den foldede side nedad.

Lad dem efterhæve i 30 minutter.

Pensl bollerne med et æg og bag dem i en forvarmet ovn, ved 180 grader i 12-15 minutter til de er lettere gyldne. Lad dem afkøle, før du kommer glasur på.

Smelt chokoladen over vandbad, eller i mikroovn. Smør det på bollerne og drys med frysetørrede hindbær eller hakket pistacienødder. Velbekomme.

skaermbillede-2018-02-03-kl-17-58-36 skaermbillede-2018-02-03-kl-17-58-16

TAK, FORDI DU LÆSER MED ♥

Følg også gerne med på min Facebookside, eller Instagram og Bloglovin

Kærligst Maria Charlotte

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lidt om madfotografering - bag kameraet og kulisserne