Annonce

Fyldt græskar med quinoa

Bagt butternut græskar med fyld og falafler

Den skønne græskarsæson er så småt igang, og allerede nu kan man finde græskar i supermarkedet, Torvehallerne mv. Jeg går meget op i at spise efter sæson, og da jeg elsker butternutsquash græskar så meget, udnytter jeg lige at jeg kan tage lidt forskud på sæsonen. Jeg tror aldrig jeg får nok af dem – kan man overhovedet det?

Selv er jeg fx blevet ret glad for at spise skønne efterårsretter med græskar: Blandt andet speltotto med græskar og kikærtegryde med græskar er på min top 3. Det er begge to rigtige gode retter med græskar, som mætter på en behagelig måde. I dag kommer endnu en til samlingen, nemlige et par fyldte græskar med quinoa og falafler.

Fyldt græskar opskrift

Fyldt græskar med quinoa

Bagt og fyldt græskar med falafler er en lækker aftensmad, som du kan spise til efteråret. En dejlig og sund ret, der mætter.
4,67 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse1 time 15 minutter
I alt1 time 25 minutter

Ingredienser

Græskar

  • 2 stk butternut squash
  • 2 spsk olivenolie*
  • salt og friskkværnet peber

Fyld

Tahindressing

  • 60 g lys tahin
  • ½ dl vand
  • 1 spsk olivenolie*
  • 1 spsk honning
  • 2 fed hvidløg (fintrevet)
  • 1 stk citron (saften)
  • salt og friskkværnet peber

Noter

TIP: Bruger du et økologisk græskar, så kan du sagtens spise skallen.

Fremgangsmåde

Græskar

  • Tænd ovnen på 180° varmluft.
  • Rengør græskarret og del over på midten. 
  • Skrab kernerne ud med en ske. 
  • Stil de halve græskar på en bageplade og pensl dem med lidt olie indeni og udenpå. Krydr med salt og peber. Klargør salaten, mens græskar bager.
  • Bag græskarret i ovnen ved 180° varmluft i ca. 40-45 minutter – bagetiden afhænger af størrelsen, så tjek gerne undervejs. Græskarrene er færdigt, når kødet er helt 'mørt' og du kan stikke igennem med en gaffel. 
  • Skrab ca. 3 spiseskeer ud af kødet i græskarene ud. Gem evt. resten fx græskarvafler.

Fyld

  • Kog quinoaen efter anvisningen på pakken og lad den køle af.
  • Rist cashewnødderne på en tør varm pande, til de får en gylden overflade.
  • Snit forårsløg fint, og hak grønkålen groft.
  • Skær æblet i tern og frigør granatæblekernerne.
  • Bland grofthakket grønkål med med quinoa, forårsløg, æble og granatæble.

Tahindressing

  • Kom tahin i en skål og pisk det sammen med citronsaft. 
  • Pres hvidløgene i og rør det sammen, til en ensartet masse. Det kan godt blive helt grynet, men når du tilsætter vandet, så bliver dressingen flydende og cremet.
  • Smag dressingen til med salt og peber.
  • Vend dressingen med grønkålssalaten og fordel den i de udhulede græskar. 
  • Top med smuldret feta, ristede cashewnødder og falafler. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på fyldt græskar

Udover falafler og quinoa, er disse butternut squash også fyldt med grønt. Grønkål, æble og granatæblekerner giver bid, sødme og udtryk. Derudover tilføjer jeg cashewnødder for crunch og feta, fordi feta bare hører til, når man laver retter inspireret af Mellemøsten. 

Du kan også sagtens lave et andet slags fyld, hvis du fx har nogle grøntsager liggende, som skal bruges. Fyldt græskar med svampe er fx altid lækkert. Særligt hvis du selv har fundet svampene.

Du kan også bruge noget andet end butternut squash som bund. Jeg er fx vild med fyldte portebellosvampe, som jeg fylder med feta og urter. Aubergine er også oplagt at fylde med spændende ingredienser – prøv min opskrift på fyldte auberginer med linser. Det samme med kartfoler – de er fx lækre at fylde med bønner, guacamole og salsa. Præcis som jeg gør i disse fyldte søde kartofler.

Fyldt græskar med falafler, feta og quinoa

Retten her er super simpel, og kræver ikke meget forberedelse. Græskarret skal blot i ovnen, quinoaen skal koges og salaten blandes. Simpelt, sundt, velsmagende og lækkert! Til sidst har jeg toppet med hjemmebagte grønne falafler og den bedste tahindressing

De fyldte græskar er perfekt til aftensmad eller frokost. De smager så godt og mætter dejligt. Det tager noget tid at tilberede, da græskarrene skal have en del tid i ovnen. 

Bagt butternut squash med fyld

Butternut squash smager virkelig godt, men jeg må indrømme, at fyldet her spiller en mindst lige så vigtig rolle i at gøre den her ret velsmagende og indbydende. 

Fyldet laves blandt andet på quinoa, som er proteinrigt, og så toppes de fyldte græskar også med falafler. Så det er en super oplagt ret at lave, hvis man mangler lidt inspiration til vegetarmad. Udelader du feta og erstatter honningen i dressingen med fx ahornsirup, får du faktisk vegansk fyldt græskar – og jeg lover dig, det ikke føles, som om der mangler noget! Græskar er nemlig så ‘kødfuldt’ en spise. Virkelig en skøn ret at servere for gæster, da alle kan være med på det. Det samme gør sig gældende for min opskrift på hasselback butternut squash, som også bliver bagt i ovnen med urtesmør og hasselnøddedrys.

Du behøver dog ikke lave de fyldte græskar til vegetar, da du kan komme kødboller eller kylling i i stedet for falafler. Det vil stadig passe rigtig godt til det mellemøstligt inspirerede fyld. Og hvis du er helt vild med det mellemøstlige køkken, kan du se alle mine mellemøstlig madopskrifter.

fyldt græskar med feta

Flere opskrifter med græskar

Som vi allerede har etableret, så eeelsker jeg græskar. Det er en af grundene til, at jeg er så glad for efteråret. Jeg har allerede nævnt et par opskrifter fra bloggen, hvor jeg også bruger græskar – men du skal ikke snydes for lidt flere!

Jeg er særligt glad for at lave hokkaido græskar i ovn, som jeg gør i denne opskrift på bagt græskar, som toppes med en skøn fetadressing. Og så er en cremet pastaret med græskar altså også én af de der opskrifter, man aldrig går galt i byen med. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments