Annonce

Sauerkraut – hjemmelavet surkål

Sauerkraut lavet fra bunden

I forbindelse med mit studie, ernæring- og sundhed, er jeg i praktik hos sødeste Ditte Ingemann. Her er jeg blevet klogere på hvordan man selv kan lave sauerkraut. Det er faktisk utroligt nemt! Og hun har ladet mig dele opskriften fra hendes bog.

Hele ‘universet’ omkring fermenteringen synes jeg er mega spændende! Jeg har stiftet bekendtskab med sauerkraut, men jeg har aldrig selv afprøvet mig med det, før nu. Ganske enkelt, fordi jeg tænkte det var svært. Jeg har taget fejl, fordi det er langt mere simpelt, end hvad jeg gjorde det til oppe i mit hoved. Sådan husker jeg også, at jeg havde det med surdej.

Sauerkraut - guide til egen surkål

Sauerkraut

Sauerkraut er skønt i fx salater. Her er en komplet guide til hjemmelavet surkål fra bunden. Prøv at lave din egen fermenteret kål med denne nemme opskrift.
4,50 fra 4 stemmer
Forberedelse15 minutter
Fermentering21 days

Ingredienser

Køkkenudstyr

  • 1 patentglas med låg, 1 L

Fremgangsmåde

  • Start med at skylle blomkål, hvidkål og æbler.
  • Hak blomkålen groft.
  • Fjern de to yderste blade fra kålen, skyl dem godt og læg dem til side, til senere brug.
  • Skær kålhovedet i kvarte, og fjern den inderste kerne fra hver kvart.
  • Snit kålen i 1 cm brede strimler.
  • Udkern æblerne, og skær dem i tynde skiver.
  • Rist spidskommen på en tør pande, til de dufter og popper. Pas på de ikke bliver sorte.
  • Skræl gurkemeje og ingefær og riv begge dele fint.
  • Vej blomkål, kålstrimler, de øvrige ingredienser og salt af, og kom det hele i en store røreskål.
  • Læg kræfter i, og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder, til den afgiver sin saft. Det tager ca. 5-10 minutter (ligesom jeg gør på billedet).
  • Hæld kålblandingen ned i patentglasset sammen med den udvundne saft, der nu udgør saltlagen.
  • Pres det hele godt ned i glasset med dine hænder, så kålblandingen dækkes helt af saltlagen. Hvis du har masseret kålen tilstrækkeligt, vil der være nok lage til at dække al kålen.
  • Find de yderste kålblade frem og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde. Læg dem omhyggeligt ned over kålen i patentglasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg.
  • Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.
  • Lad kålen fermentere i 21-28 dage, ideelt set ved en stuetemperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temeraturen varmere, kan det gå stærkere. Er den koldere, kan det gå langsommere.
  • Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt og kålen bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intens mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt.
  • Smag på kålen på den 21. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 28. dag, hvor den bør være klar.
  • Stil din blomkålskraut på køl. Den er nu spiseklar.
  • Jeg håber I har lyst til at afprøve jer med kraut – det er langt mere simpelt, end man måske forestiller sig.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er sauerkraut?

Sauerkraut er fermenterede grøntsager, hvor hovedingrediensen består af kål; ofte hvidkål eller spidskål. Måske du allerede har stiftet bekendtskab med kraut, også bedre kendt som sauerkraut eller surkål på godt dansk.

Kraut er en traditionel del af det tyske, østrigske og østeuropæiske køkken og har været en populær fødevare i århundreder. Sauerkraut kan spises rå eller tilberedt og bruges ofte som tilbehør eller ingrediens i forskellige retter. Det smager virkelig fantastisk syrligt og kan bruges i alverdens retter. I alt fra salater, ovenpå en rugbrødsmad, i tærter, burgere, hotdogs – kun fantasien sætter grænser.

Sådan laver du sauerkraut – også kaldet fermenteret kål

Surkål er faktisk blot kål, der er blevet fermenteret – altså fermenterede grøntsager. Normalt laver man en sauerkraut med hvidkål, men spidskål fungere altså ligeså godt! Det er nok bare en smagssag og hvad man har liggende i grøntsagsskuffen.

Fermenteringen af sauerkraut sker ved hjælp af mælkesyrebakterier, som naturligt findes på kålens overflade. Disse bakterier omdanner sukkeret i kålen til mælkesyre, hvilket giver sauerkrauten dens karakteristiske syrlige smag. Fermenteringen af kålen kan tage op til flere uger, og undervejs dannes der også andre gavnlige bakterier og enzymer, som er sunde for vores fordøjelse og immunsystem. Sauerkraut er derfor ikke kun en lækker ingrediens i madlavningen, men også en sund tilføjelse til vores kost.

Hjemmelavet sauerkraut i skål
Her er jeg ved at masserer kålen sammen med salt.

Sauerkraut med hvidkål og æble

Til opskriften bruges der hvidkål, æble og blomkål. Begge kåltyper skal blot snittes groft. Og så er det ellers om at lægge kræfter i at få masseret godt med salt ind i kålblandingen, med rene hænder i en skål.

Efter 5-10 minutter afgiver kålen en masse væske, som hældes over til sidst når kålblandingen er lagt ned i et rent glas. Herefter skal du blot vente i nogle uger, og så har du den lækreste fermenteret kål.

Jeg er stor fortaler for sunde råvarer samt mad lavet fra bunden, hvorfor jeg også meget hurtigt er blevet fascineret af fermentering samt de sundhedsmæssige fordele det har med sig. Vi har lavet vores egen hjemmelavet kombucha, som er fermenteret te. Det er nemt at lave, har en dejlig syrligt smag, masser af gode sundhedsfordele med sig og har fantastiske bobler.

Læs også:
Saltede citroner, som er så lækre at bruge i madlavningen – både til skønne simreretter, i salater og i dressinger.

Sådan laver du sauerkraut

Ofte stillede spørgsmål

Er sauerkraut sundt?

Sauerkraut er rig på sundhedsmæssige fordele. Fermenteringen er en proces, hvor bakterier nedbryder grøntsagerne, og skaber probiotika, der er godt for vores tarme og fordøjelse. 

Sauerkraut indeholder også masser af C-vitamin, der er vigtigt for immunforsvaret, og K-vitamin, der er godt for knoglerne. Derudover er det også fyldt med fibre, som er vigtige for at regulere afføringen og holde tarmene sunde. Det er en lækker og nem måde at få flere næringsstoffer og probiotika i din kost, samtidig med at det kan bidrage til en sundere fordøjelse og immunforsvar.

Hvor meget sauerkraut må man spise om dagen?

Det anbefales generelt at spise omkring en halv kop sauerkraut om dagen for at drage fordel af dens sundhedsmæssige fordele. Det er dog vigtigt at huske på, at sauerkraut er højt i natrium, så det er bedst at begrænse mængden, hvis du har problemer med højt blodtryk. Derudover kan sauerkraut også forårsage oppustethed eller gas i nogle menneskers tarme, så start med en lille mængde og se, hvordan din krop reagerer. 

Hvad spiser man til sauerkraut?

Det kan bruges som topping på sandwich eller tacos, eller som en side til traditionelle retter som pølser eller schnitzel. 

Hvor længe holder sauerkraut?

Sauerkraut kan holde sig i op til flere måneder, hvis det opbevares korrekt. Det er vigtigt at opbevare sauerkraut i en lufttæt beholder, der er placeret i køleskabet. På den måde kan sauerkraut holde sig frisk og sund i op til seks måneder eller mere. Det er dog vigtigt at huske på, at sauerkraut kan miste noget af sin smag og konsistens over tid, så det er bedst at spise det relativt hurtigt efter åbning af beholderen.

Er fermenterede grøntsager sunde?

Sauerkraut, kimchi og pickles er nogle af de mest kendte fermenterede grøntsager, men der er mange andre muligheder at vælge imellem.

Fermenterede grøntsager kan være en sund tilføjelse til din kost. Under fermenteringsprocessen producerer de gavnlige mikroorganismer som mælkesyrebakterier og probiotika, som kan have gode effekter på tarmens sundhed og styrke dit immunsystem. Fermentering kan også øge næringsværdien i grøntsagerne ved at gøre nogle næringsstoffer mere tilgængelige for kroppen og bryde ned nogle af de komponenter, der kan være svære at fordøje.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments