Jeg gider ikke træne mere..

Surdejs burgerboller med ølandshvedemel

Det er ved at være noget tid siden, at jeg sidst bagte med surdej. Sidst jeg kastede mig ud i projektet, var med disse grove boller. De blev rigtig lækre og jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle bage med surdej igen. Alligevel fik surdejen en pause, og blev sat på køl, haha.

Men nu skulle det være igen. Jeg tog derfor min surdej ud fra køleskabet dagen før brug. Tilsatte 1 spsk. groft mel, 1 spsk. hvedemel og 2 spsk. vand. Satte den på køkkenbordet uden låg natten over, så den kunne blive aktiveret igen. Næste dag var min surdej allerede klar til brug – den var begyndt at boble igen og dufte syrligt.

Det bedste ved at bage med surdej er, den der syrlige og seje konsistens, som der kommer ud af resultatet. Den er jeg helt vild med! Disse burgerboller blev helt perfekte i skorpen.

Denne dej kan også sagtens laves om til boller, men så ville jeg undlade at forme dem. I stedet ville jeg bare skære dem ud i stykker og smide dem i ovnen.

{ Surdejs burgerboller med ølandshvedemel, 8-10 stk.}

4 dl koldt vand
100g aktiv surdej
5 g gær
1 tsk groft salt
1 spsk honning
350-400 g hvedemel
150 g ølandshvedemel

sesamfrø
1 æg til pensling


Opløs din surdej og gær i vandet. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen grundigt i 10-15 minutter (her er det en fordel at bruge en røremaskine) indtil dejen begynder at slippe siderne på skålen. Så snart dejen slipper skålens sidder, skal du se om du kan lave en glutentest*.

*Glutentest: Tag en lille klump dej og træk den ud, og se om den går i stykker. Gør den det, så kom en smule mere mel i og ælt videre.

 1. Kom dejen over i en skål smurt med olie. Fold dejen. Dette gøres ved at løfte op i siden af dejen hele vejen rundt i skålen – dejen foldes altså ind over midten hele vejen rundt
 2. Lad dejen hæve i en time på køkkenbordet og fold dejen to gange i dén time
 3. Dæk dejen til igen og lad den hæve endnu en time på køkkenbordet. Efter den time gentager du foldningen en sidste gang. Så skulle du gerne have foldet dejen fire gange og dejen har fået ca. 2,5 times hævning på køkkenbordet.
 4. Dæk dejen godt til og kom den i køleskabet. Lad den hvile natten over. Jeg rørte min dej sammen kl. 16 efter skole og kom dejen i køleskabet ved 19-tiden.

Inden du skal bruge dejen, så tag dejen ud fra køleskabet en time før og stil den på køkkenbordet, så den får stuetemperatur.

Varm din ovn op til maks lad den blive helt varm. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og skær dejen ud til boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir og pensle dem med et pisket æg. Drys med sesamfrø efter eget ønske.

Bag bollerne i den forvarmede ovn ved 250 grader varmluft, i midten af ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyldne. Et lille tip for at se om bollerne er færdige er, at at banke i bunden af en bolle – det skal lyde hult.

TIP: Bollerne kan sagtens fryses.

Velbekomme.

3 kommentarer

 • Anders

  Former du bollerne eller hvordan får du dem ensartet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marialotte

   Ja, jeg har prøvet at forme bollerne så godt som muligt 🙂 Det var lidt besværgeligt, men det lykkedes alligevel.
   Kh Maria Charlotte

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anders

   Perfekt tak for svaret. Jeg lavede dem og synes de var ganske glimrende

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg gider ikke træne mere..