"Må du godt spise det?"

Grove surdejsboller – næsten rugbrødsboller

Grove surdejsboller - næsten rugbrødsbollerGrove surdejsboller er netop landet på bloggen. Jeg har så længe ønsket mig at bage med surdej, på den ene eller anden måde. Jeg har forsøgt mig med en surdej én gang før, men der lykkedes det mig slet ikke at få gang i den. Jeg var ellers blevet vejledt i hvordan jeg skulle gøre, men alligevel lykkedes det mig bare ikke.

Nu ville jeg altså prøve igen, fordi jeg elsker virkelig gode boller, rugbrød eller franskbrød bagt på surdej. Der er intet bedre end den lækre luftighed og syrlighed, som virkelig karakterisere et bagværk, med surdej. Jeg elsker det! Og ikke nok med det, så har det en hel række sundhedsmæssige fordele.

Grove surdejsboller - næsten rugbrødsboller

Min kæreste synes jeg er lidt skør med dette surdejs-prjekt, men jeg er så opsat på det! Men selvfølgelig glæder han sig også til resultatet. Jeg har fulgt denne opskrift på surdej. Den har den syrlige duft og den bobler fint. Jeg har prøvet mig af med min egen opskrift på disse surdejsboller og de blev så gode, at jeg nu vil dele opskriften med Jer. Det var lidt af en udfordring, men hele smagsoplevelsen værd.

Bollerne er til den grove side og det minder mig lidt om en rugbrødsbolle, men jeg elsker når det er meget groft. Du kan altid erstatte det grove med lidt mere hvedemel. Du kan med fordel også bruge rugmel.

Til disse surdejsboller bruger jeg en lille smule gær sammen med surdejen.

{ Grove surdejsboller, 12 boller }

4 dl koldt vand
5 g gær
1 dl surdej
1 tsk salt
1 spsk honning
250g hvedemel
350g fuldkornsspeltmel eller anden type groft mel
100g grahamsmel


Dag 1:
Bland vand, salt, gær, honning og surdej. Rør det godt sammen. Jeg gjorde det på min røremaskine, men du kan også gøre det i en skål. Tilføj begge meltyper og rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Sæt derefter hastigheden næsten helt op og ælt i ca. 10 minutter til du får en glat og smidig dej. Dejen skal være klistret, men slippe siderne på skålen. Læg dejen i en skål smurt med olie.

Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor en mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt.

Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere.

Lad dejen hæve i køleskabet natten over eller på køkkenbordet, tildækket. Gerne 24 timer, hvis du kan vente. Min var i køleskab i ca. 24 timer.

Dag 2:

Dagen efter skal dejen tages ud af køleskabet og stå en times tid på køkkenbordet, så den vænner sig til stuetemperatur.

Varm ovnen op til max. temperatur med en bageplade i. Tag din dej og hæld den ud på et bord drysset med mel (jeg brugte spelt). Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares.

Tag bagepapiret over på den varme plade fra ovnen og bag bollerne i ca. 15-20 minutter, hvor du efter de 10 minutter sættes graderne ned på 200 og bager dem færdige, til de er let gyldne og luftige. Velbekomme!

Har du før bagt med surdej og kan anbefale en god opskrift?

Grove surdejsboller - næsten rugbrødsboller

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Må du godt spise det?"